Vlast stvara lažni utisak o zadovoljavajućoj bezbednosti u Nišu 1Foto: DS Niš

Predstavnici niških odbora Nove stranke, Narodne stranke i Srpskog pokreta “Dveri” upozorili su večeras da aktuelna vlast kroz medijsku propagandu stvara pogrešan utisak da je stanje bezbednosti u Nišu zadovoljavajuće, umesto da nadležni državni organi daju odgovore na niz slučajeva koji su do danas nerasvetljeni ili nedovoljno jasni.

– Opoziciji je, zbog blokade medija od strane vlasti, onemogućeno čak i da javno postavi racionalna pitanja u vezi sa tim slučajevima, kako bi građani mogli da čuju odgovore nadležnih  državnih institucija. Umesto toga, vlast u svojim šturim obraćanjima većinu problema prebacuje na bivšu vladajuću garnituru, iako već sedam godina upravlja gradom- rekli su potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković, potpredsednik Nove stranke Ivan Jovanović i član niškog povereništva Narodne stranke Ivan Jocić na desetoj Niškoj zoni slobode.

Oni na improvizovanoj konferenciji za štampu precizirali da niška Policijska uprava, tužilaštva i Sektor za vanredne situacije odbijaju da saopšte statističke podatke o stanju bezbednosti u gradu, a da se na osnovu informacija u najvećem broju lokalnih i nacionalnih medija, koji su pod apsolutnom kontrolom vlasti, stiče pogrešan utisak da je ono zadovoljavajuće.

– Vladajuća koalicija na čelu sa SNS-om, koristeći apsolutnu dominaciju u sredstvima informisanja, nudi propagandu umesto odgovora. Zbog blokade medija za predstavnike opozicije, nemoguće je otvoriti različita pitanja i uspostaviti javnu  debatu između vlasti i opozicije o stanju bezbednosti u gradu ili problemima u radu Policijske uprave i drugih organa, koja je nužna- kazali su oni.

Predstavnici Dveri, Nove stranke i Narodne stranke su podsetili da je i nakon paljevine velikog broja automobila na niškim ulicama u poslednje dve godine- među kojima su bila i vozila gradskih i SNS funkcionera, ostalo nerazjašnjeno “da li se radilo o obračunu u kriminalnim krugovima ili se radilo o najprimitivnijem obliku političke borbe u klanovima vladajuće koalicije”.

– Nerazjašnjeno paljenje službenog automobila zamenika načelnika centra BIA u Nišu (Dušana Ćirkovića, p.a.) baca senku na ukupan rad svih službi bezbednosti koje obavljaju svoju zakonsku delatnost na području grada Niša i okolnih opština- kazali su oni.

Prema njihovim rečima, javnost ne zna ni pravo stanje vezano za ilegalnu trgovinu narkoticima u Nišu i okolnim opštinama, pošto zvanično dostupni podaci “govore” da takva  trgovina bezmalo ne postoji, dok nas svakodnevni život uverava u suprotno. Učestale nesreće na železničkim prelazima, od kojih su neke odnele i veliki broj žrtava, ukazuje da nadležne institucije zadužene za funkcionisanje železničkog i drumskog saobraćaja “nisu sposobne da kroz sinhronizovbano delovanje obezbede adekvatnu sigurnost učesnika u saobraćaju”.

Predstavnici opozicije su dodali da građani ni posle skoro tri godine nisu dobili ni odgovor na pitanje šta su pravi uzroci i kolika je stvarna šteta zbog velikog požara na dispečerskom  centru niške Elektrodistribucije u centru grada.

– Vlast je iskreirala priču da je požar izazvala skitnica paljenjem garderobe u kontejneru, a da se požar preneno ventilacioni sistemom na četvri sprat, što je jako neuverljivo i otvara pitanja stručnog karaktera. Građani Niša, kao poreski obveznici koji su podneli štetu, imaju pravo da znaju istinu- kazali su oni.

Organizatori niške Zone slobode su Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, Nove stranke, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“. U niškom SzS su Demokratska stranka, Stranka slpobode i pravde, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari