Vojska u službi političke demagogije Aleksandra Vučića 1Foto: FoNet/ MOD

Dve nedelje trajala je vojna vežba „Munjeviti udar“ na Pešteru, delu Srbije koju pretežno naseljavaju Bošnjaci, a blizu je i crnogorske granice, prilikom koje je demonstrirano gotovo celokupno naoružanje i vojna oprema kojom Srbija raspolaže.

Potom se na Vidovdan, u danu koji je opterećen tragičnim mitovima okovanim netrpeljivošću i ratnim raspoloženjem prema kosovskim Albancima, teško naoružanje prenelo u u Kragujevac, u centralnoj Srbiji, kako bi državni vrh na takav način „proslavio“ ovaj praznik.

Sagovornici Danasa se slažu da učestala prezentacija vojne sile, inače, već sedma po redu od početka godine, ima za cilj zastrašivanje i opominjanje, ali i da predstavlja jezik političke demagogije Aleksandra Vučića, u susret rešavanju kosovskog pitanja, koje izvesno neće biti u skladu sa onim što državni vrh najavljuje kao mogući ishod – zadržavanje Kosova u granicama Srbije.

– Ne znam koga treba da impresioniraju te „taktičke vežbe“, domaću javnost, susedne države, NATO ili Ruse. Možda i trgovce oružjem. Uvek treba imati na umu da je važna civilna kontrola vojske jer je zloupotreba vojske uvek moguća, pogotovo u režimima gde je vlast jednog čoveka neograničena – kaže za Danas pisac Filip David, koji je i član Političkog saveta Građanskog demokratskog foruma.

Kako dodaje, u Šumaricama je u oktobru 1941. godine streljan i deo njegovih najbližih, sa majčine strane. Stoga, smatra naš sagovornik, Šumarice nisu mesto gde treba obavljati aktivnosti povezane sa oružjem i vojnom silom, već mesto dubokog mira i saučešća, i to treba poštovati.

Govoreći o datumu koji je izabran za demonstraciju vojne sile u Kragujevcu, na državni praznik u spomen na Kosovsku bitku koja se odigrala 28. juna 1389. godine, Filip David napominje da je primetno da je obeležavanje nekih istorijskih datuma iz dalje i bliže prošlosti sve više u službi političke demagogije, iz razloga dnevne politike, a manje iz stvarnog pijeteta i poštovanja istorijske istine.

– Naravno da ima veze i sa rešavanjem kosovskog pitanja. Učestalim vojnim vežbama šalje se nekakva poruka koja verovatno treba da zastraši i opomene. Ali bilo bi suludo i pomišljati da se „kosovsko pitanje“ može rešavati vojnom silom. U našim uslovima, svaka militarizacija društva veoma je opasna bez obzira kome se poruke upućuju. Naročito je opasno ako se skriveno ili otvoreno uz sve ostalo šalje i pretnja takozvanim „unutrašnjim neprijateljima“, odnosno svima onima koji kritikuju vlast i ukazuju na njene zloupotrebe – zaključuje Filip David za Danas.

Sociolog Dario Hajrić ističe za Danas da se vojne vežbe odvijaju svuda u svetu, i imaju svrhu uvežbavanja pripadnika vojske za određene zadatke. Međutim, napominje on, ono što se ne dešava svuda u svetu je kontinuirana marketinška zloupotreba vojske u svrhe izgradnje kulta vođe, pa se tako ovogodišnji dan otvorenih vrata u Kragujevcu brzopotezno podiže na viši nivo samo zato da posluži kao prateći spektakl za predsednika države.

– Jedan deo građana pozitivno reaguje na demonstriranje vojne opreme, jer kroz to projektuje snagu države, naročito u nesigurnim vremenima. Međutim, vojska dokazano može da održava dane otvorenih vrata i bez državnog vrha, a imajući u vidu političku krizu u Crnoj Gori mogla bi i da izvodi manevre bar malo dalje od srpsko-crnogorske granice. Takođe, imajući u vidu skorašnju istoriju našeg regiona, artiljerijske egzibicije u etnički mešovitim sredinama nisu preporučljiva pojava. No, budući da je i vojska – kao i mnoge druge institucije – svedena na jedan od servisa vladajuće stranke, iskreno ni ne očekujem bolje – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari