Iako je ministarka pravde Snežana Malović najavila da će ovih dana biti održan sastanak Radne grupe Vlade s predstavnicima vojvođanske administracije na kojem bi bio usaglašen nacrt zakona o prenosu nadležnosti Vojvodine, predstavnici pokrajinske vlasti još nisu dobili poziv za taj sastanak.

Članovi vladine Radne grupe koja radi na zakonu o nadležnostima, a u kojoj su osim ministarke pravde i ministar prosvete Žarko Obradović i ministarka za NIP Verica Kalanović, nisu juče odgovarali na pozive Danasa kako bi odgovorili na pitanje o terminu sastanka. Kako između Radne grupe, Vlade i predstavnika Vojvodine očigledno nema koordinacije, sve su veće šanse da se zakon o nadležnostima i Predlog statuta pokrajine ne nađu pred republičkim poslanicima na prvom jesenjem zasedanju u oktobru, već da se odloži do kraja godine.

Kako nam je rekao Dragoslav Petrović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, u Novom Sadu očekuju poziv i nadaju se da će se, posle usaglašavanja, tekst zakona naći pred Vladom Srbije.

– Ukoliko se na sastanku s predstavnicima Radne grupe Vlade postigne dogovor, pokrajinski organi mogu u roku od nedelju dana da urade pravnotehničku redakturu Predloga statuta. U tom slučaju i Predlog statuta i prateći zakon bi se u paketu mogli naći pred poslanicima republičkog parlamenta. Kada će se to dogoditi zavisi od Vlade, odnosno od toga kada će prateći zakon biti usvojen – objašnjava Petrović.

Prema njegovim rečima, krajnji rok za potvrdu Statuta i pratećeg zakona je kraj novembra.

– Ukoliko oba dokumenta budu usvojena do tada, pokrajinska skupština do 10. decembra može da usvoji svoj budžet i u novu godinu uđe s novim nadležnostima i planiranim budžetom. Ne vidim razloga da do toga ne dođe, jer niko nema koristi od toga da Vojvodina funkcioniše u suprotnosti s Ustavom – smatra Dragoslav Petrović, koji je i šef poslaničke grupe za evropsku Vojvodinu u pokrajinskom parlamentu.

Prema rečima ministarke Snežane Malović, Radna grupa Vlade je radila na tekstu ovog zakona i odredbe su uobličene u dogovoru ili pod okriljem Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, a sada je još potrebno da se s predstavnicima pokrajinskih organa utvrde detalji. Kako je rekla, na stručnom delu zakonskog teksta radi se već duže vreme, odnosno sada je potrebno do kraja izdefinisati odredbe o prenosu nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari