Vojvođanski klub: Istinski Dan Vojvodine je 31. jul 1Foto: Pixabay/ID 1913330

Nevladina organizacija Vojvođanski klub saopštila je danas, povodom 31. jula, dana kada je 1945. godine konstituisana Vojvodina kao autonomna pokrajina, da Vojvodina tada u sastav Srbije nije ušla „kao bezlična teritorija“, već kao konstituisana autonomna pokrajina.

„Ta odluka nas obavezuje da se borimo za legitimna prava i položaj Vojvodine u Srbiji. Vojvodina nije ušla u sastav Srbije kao bezlična teritorija, već kao konstituisana Autonomna pokrajina Vojvodina, koja iz toga crpi svoja istorijska, ekonomska, višenacionalna, kulturna i druga prava. Zato je 31. juli istinski Dan Vojvodine, nastale na temeljima antifašizma, ravnopravnosti svih etničkih zajednica, društvene pravde i jednakosti“, navela je u saopštenju za javnost predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Ona je dodala da vladajući režim ne priznaje taj datum, „kao što ne priznaje ni Vojvodinu“.

„Zato ga moramo zbaciti. Za slobodnu, antifašističku, neokupiranu Vojvodinu“, poručila je Branislava Kostić.

Prema njenim rečima, odlukom Skupštine izaslanika naroda Vojvodine od 31. jula 1945. godine, Srbi, Mađari, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Rusini i Jevreji su zvanično priznati kao konstitutivni narodi koji su stvorili Autonomnu pokrajinu Vojvodinu kao samostalan politički entitet.

„Vojvodina je konstituisana kao višenacionalna, ne samo u smislu procentualnog prisustva više nacija, već kao politički entitet koji je zvanično konstituisalo više naroda. Tek nakon donošenja odluke o konstituisanju Vojvodine kao političke celine, ista skupština je mogla doneti i odluku o priključenju Autonomne Vojvodine Federalnoj Republici Srbiji, sa kojom zajedno ulazi u novu Jugoslaviju“, navela je Branislava Kostić.

Ona je dodala je da je nova država, Demokratska Federativna Jugoslavija, imala međunarodno priznat kontinuitet sa Kraljevinom Jugoslavijom, dok u pogledu unutrašnjeg uređenja države nije bilo nikakvog kontinuiteta.

„Zato je bilo neophodno da zvanični organi nezavisne, samostalne Vojvodine donesu odluku o priključenju Autonomne pokrajine Vojvodine Srbiji, jer bez te odluke Vojvodina ne bi bila sastavni deo Srbije, niti Jugoslavije“, kazala je Branislava Kostić.

Prema njenim rečima, zbog Odluke Skupštine izaslanika naroda Vojvodine donete 31. jula 1945. godine, ni jedna nacionalna zajednica u Vojvodini nema prava da se odrekne svojih legitimnih konstitutivnih prava prema Vojvodini.

„Narodi Vojvodine ne mogu biti ‘manjine’. Oni su konstitutivni narodi Autonomne pokrajine Vojvodine i toga prava se ne smeju niti se mogu odreći, uprkos dnevno-političkim interesima njihovih samozvanih političkih predstavnika“, poručila je Branislava Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari