Vojvođanski klub: Orban Vojvodinu svrstao pod veliku Mađarsku, vlasti u Srbiji ćute 1Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Vojvođanski klub oštro osuđuje najnovije „kartografske“ provokacije mađarskog premijera Viktora Orbana.

„Javna poruka koju je premijer i lider ultradesničarskog Fidesa uputio mađarskim maturantima, objavljivanjem mape tzv. velike Mađarske na kojoj je Vojvodina prikazana u granicama istorijske Ugarske kraljevine, predstavlja još jednu opasnu provokaciju autoritarnog režima u Budimpešti. Ovakve nedorasle i opasne teritorijalne pretenzije predstavljaju narušavanje mira i stabilnosti u regionu i trebalo bi da izazovu reakciju zvaničnog Brisela i evropskih institucija“, poručuju iz Vojvođanskog kluba.

Vojvođanski klub javno pita i „predstavnike autoritarnog režima u Beogradu“ da li će se i kada osuditi ugrožavanje mira i teritorijalnih pretenzija prema teritoriji Republike Srbije, koju javno i otvoreno čini Vučićev veliki prijatelj i saveznik Orban.

„Predsednici i premijeri svih ostalih, ovom mapom pogođenih zemalja, odmah su jasno i nedvosmisleno osudili Orbanova poigravanja sa evropskim mirom. Znači li ćutanje srbijanskih zvaničnika na Orbanove provokacije da naprednjački režim prepušta Vojvodinu Orbanovom nacionalizmu i podržava velikomađarske ideje, ideološki bliske njihovim velikosrpskim pretenzijama?“, navodi se u saopštenju.

Vojvođanski klub poručuje da granice u Evropi su konačne i svako poigravanje sa Vojvodinom je opasna i neodgovorna provokacija.

„O Vojvodini se danas, kao i u prošlosti, neće odlučivati bez nje same. Zbog toga, antievropski autoritarci – dalje ruke od Vojvodine i njenih granica!“, poručili su iz Vojvođanskog kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari