Vojvođanski klub: Sutra 46 godina od Ustava iz 1974. godine 1Novi Sad Foto: Mihajlo Marković

Nevladina organizacija Vojvođanski klub podsetila je da se sutra navršava 46 godina od dana kada je Vojvodina dobila svoj prvi i jedini Ustav, koji je srušen, kako su naveli, „aktom političkog i pravnog nasilja“ 1990. godine.

„Vojvođanski klub podseća da do danas Vojvođani nisu dali svoj pristanak ni na jedno od potonjih ustavnih uređenja Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

Podsetili su da je 28. februara 1974. proglašen Ustav Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine kojim je opredeljenje naroda pokrajine, izraženo na Skupštini izaslanika od 31. jula 1945. godine, da se antifašistička Vojvodina konstituiše kao autonomna pokrajina u okviru antifašističke Srbije, jugoslovenske federativne jedinice, doživela svoje pravno i političko upotpunjenje.

„Ustavom iz 1974. Vojvodina je bila definisana kao autonomija u okviru Srbije ali i kao ustavni element jugoslovenske federacije, koja je bila garant njene autonomije. Na temelju tog Ustava, Vojvodina je uživala punu zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, što je za rezultat imalo najintenzivniji ekonomski, društveni i kulturni uspon pokrajine“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je „aktom pravnog i političkog nasilja“, Ustav Vojvodine iz 1974. godine 1990. stavljen van snage, a amandmanima na Ustav Srbije iz iste godine, vojvodjanska autonomija je faktički ukinuta, od kada pokrajina na svim poljima nazaduje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari