Voštinić: Bojkot je loš alat, ali treba ga podržati 1Foto: Privatna arhiva

Bojkot je dosta loš alat u političkoj delatnosti, ali uprkos tome, treba ga podržati iz solidarnosti sa svim gradovima i mestima, pa i organizacijama koje nemaju snage da se bore protiv užasnih uslova, smatra Predrag Voštinić iz pokreta Lokalni front u Kraljevu, koja je 29. novembra obeležila pet godina od osnivanja.

On je, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa u okviru rubrike Intervju na mreži, istakao da se pregovori koje deo opozicije vodi sa vlastima uz posrednike, i dalje tiču načelnih uslova koji „i nisu tako strašni koliko su to stvarni uslovi na terenu“, ukazavši na zloupotrebu javnog novca, klijentelizam i razne druge vidove neravnopravnosti.

„Mi bismo na narednim lokalnim izborima mogli da valorizujemo svoj poveliki trud iz poslednjih godina, uspeli bismo i da kažemo komšijama da izađu, da ih zaštitimo od naprednog besa koji bi izazvali neposlušnošću, čak i da odbranimo njihove glasove, ali šta bismo svi kao društvo dobili – osim možda jednog grada kao samo potvrdu kojom bi SNS mahao po celoj državi da su izbori legitimni, a politički oponenti slabi, osim možda u Kraljevu. Dakle, izbore legitimnim ne čini samo izborni proces nego i političke metode kojim se koriste politički činioci u jednom društvu“, kazao je Voštinić.

Ali ostvariti politički uticaj, dodao je on, ne znači uvek učestvovati na izborima, mada je to jedini način ako svoj uticaj želite da ostvarite kroz vršenje vlasti.

Na pitanje da li će se Građanski front transformisati u političku partjiu, budući da „sada deluje kao neformalni skup loklanih incijativa“, naš sagovornik je odgovorio da je ljudima najlakše da kažu „dajte već jednom takvu stranku, da imam za koga da glasam“, ali i da treba znati da je to velika odgovornost. Nova politička opcija nam, smatra on, treba, ali „iznad svega valja sačuvati integritet, kako se ne bismo stideli da ponudimo nadu“.

Ono od čega kao organizacija nastoje da udalje ovo društvo, poručio je on, jeste liderstvo i naglašavanje ličnosti u organizaciji.

„Protiv autokratije se mora i u načelima i u delima postaviti koncept koji ne podrazumeva autoritarnost, odnosno koncept u kome dodeljuju uloge prema sposobnostima i nadležnostima. Kako u svojoj organizaciji tako kasnije i u državi, jer u državnoj administraciji tome služe institucije – svaka prema svojoj struci i prema nadležnostima“.

Jedan od čitalaca uputio je kritiku zbog „cepkanja političke scene“ u „totalno centralizovanoj Srbiji“, što je, prema njegovom mišljenju, siguran put u poraz, sa čime se i Voštinić složio, ali uz napomenu da to može biti upućeno „tim strankama“, ali ne i ovom pokretu.

„Njihovi lideri upravljani sujetama i ličnim interesima su rasparčali sve što je tu bilo. U takvim okolnostima teško je nama prebaciti odgovornosti za usitnjavanje opozicionih organizacija. Mi smo svoju pokrenuli i unutar nje negujemo pluralizam“. Ima nas svakakvih unutar nje, ali čuvamo i izgrađujemo koheziju učenjem, razumevanjem, solidarnošću i empatijom. U praksi“, kazao je Voštinić.

Na pitanje o eventualnom obeležavanju godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, poput prošlogodišnjeg pešačenja aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva u Beograd, Voštinić je odgovorio da je tada cilj – skretanje pažnje javnosti na ovakve „nedopustive ishode bavljenja politikom“ –  delimično ispunjen, ali da je neophodno činiti to i dalje.

„Ovog puta očekujemo i saveznike u tom delu društva koje je primilo prethodnu poruku i upozorenje“, poručio je Voštinić.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1272360559615974/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari