Vraćanje pažnje na bojkot? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Opozicija koja je odlučila da ne izađe na naredne izbore mora svoj fokus da vrati na bojkot, a ne da se međusobno sukobljava i bavi pitanjima koja ne doprinose širenju ideje bojkota.

Uz to treba osmisliti i dalje korake u kampanji bojkota. O ovome se, prema našim nezvaničnim saznanjima, razgovaralo na jučerašnjem sastanku predstavnika političkih organizacija koje su do sada objavile da neće ući u izbornu trku.

Kako nam je rečeno, na sastanku se razgovaralo i o tome da treba na neki način javno osuditi ili kazniti one koji zagovaraju bojkot, a ipak nađu način da na izbore izađu ili se predomisle.

Prema nezvaničnim rečima učesnika ovog sastanka, govorilo se o tome da ne treba trošiti snagu na prepiranje oko stavova člana DS Dragoljuba Mićunovića, ili baviti se najavama udruženja „1 od 5 miliona“ i nepotrebno gubiti snagu u trenutku kada je sve krenulo u dobrom pravcu, tačnije kada je PSG doneo odluku o bojkotu, a režim priznao da uslova za slobodne izbore nema.

Kako nam je objašnjeno, ovaj sastanak je redovni sastanak ponedeljkom, ali je ovog puta organizovan u prostorijama inicijative „Ne davimo Beograd“.

A specifično u vezi njega je što dolazi nakon najave udruženja „Jedan od pet miliona“ da postoji mogućnost da izađe na izbore što je uzdrmalo političku scenu, ali i uoči današnjeg (utorak) novog obraćanja studenata iz „Jedan od pet miliona“ kada će, prema najavama studenata iz te organizacije, javnosti biti sve jasnije.

Koliko je objava „Jedan od pet miliona“ uticala na ideju bojkota pitali smo politikologa Duška Radosavljevića koji, za Danas, kaže da takav stav ovog udruženja nije i neće uticati na one koji su odluku doneli ranije.

Prema njegovom mišljenju, ozbiljnija situacija bi bila da odluku o neizlasku na izbore promeni DS, PSG ili „Ne davimo Beograd“.

On ukazuje da na to da „Jedan od pet miliona“ odluku o izlasku na izbore vezuje za Novu stranku i Stranku moderne Srbije koje nisu ukorenjenje u biračkom telu, a nisu pokušali da razgovaraju sa Vojvođanskim klubom ili LDP i njih ubede da je njihova odluka pogrešna. Radosavljević smatra da se nakon njihovog istupa pokazalo kakav je kvalitet opozicionih lidera koji su skloni da ih proglase prodanim i neistomišljenicima, kao i da je veći problem što se sve više vidi loš međusobni odnos opozicionih lidera.

– Ti mladi ljudi su ipak uradili nekoliko dobrih i jakim političkih akcija poput istrajavanja da se dokaže plagijat ministar finansija. Mnogo bi bilo bolje da su imali snage i ostali naka vrsta mladalačkog foruma. Podsetiću vas da je OTPOR izgubio oštricu onog momenta kad se prijavio za izbore. Kada se to desi, onda ti se meri sve. Za politiku je potrebno malo manje emocija a više ideja i organizacije a ponajviše para – zaključuje Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari