Vračar (ne)će pasti 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Malo je verovatno, ali ne treba isključiti ni tu mogućnost…

… da će vlast SNS u beogradskoj opštini Vračar pasti posle odluke Predsedništva DSS da svi opštinski odbori koji su u 14 lokalnih samouprava učestvovali u vlasti sa naprednjacima izađu iz vlasti, smatraju izvori Danasa bliski vlasti ali i opoziciji na Vračaru. Međutim, dok su oni bliži vlasti sigurni u svoju procenu, oni bliži opoziciji veruju da bi moglo možda doći do smene, ali nisu ubeđeni u to. Ono u čemu se svi slažu jeste da će SNS, ukoliko za tim bude bilo potrebe, „naći način za kupovinu odbornika“ koji im fale za većinu.

Izvori Danasa predviđaju da jedan odbornik DSS ipak neće poslušati centralu i izaći iz vlasti na Vračaru, a kako dodaju naši sagovornici, postavlja se pitanje i hoće li svi ostali odbornici DSS izaći iz vlasti u opštinama u Srbiji. Tek na osnovu toga se može procenjivati efekat odluke Predsedništva DSS.

Kada je reč o Vračaru, opštini čije je osvajanje za SNS bilo „opsesija“, mogućnost kupovine i prelaska odbornika s jedne na drugu stranu dostigla je vrhunac posle izbora 2016. Odbornici koji su u Skupštinu opštine ušli na jednoj listi trgovinom su vrlo brzo prešli u okrilje druge, te je običnom građaninu teško da prati ko je tu vlast a ko opozicija. Ako pogledamo sajt opštine Vračar, vidi se da vladajući SNS ima 15 odbornika, SPS ima tri, grupa Iskreno za Vračar isto tri, a toliko je i odbornika koji ne pripadaju nijednoj grupi. Opozicione DS i Dosta je bilo maju 15 odnosno šest odbornika.

Predsednik opštine iz SNS je izabran tankom većinom od 23 glasa odbornika SNS, SPS, LDP i DSS, tako da bi odlaskom jednog odbornika DSS, SNS ostala bez većine. Međutim, u međuvremenu SNS je, kako nam je rečeno, oko sebe okupila većinu od 24 glasa. Ali, naši sagovornici kažu da je jedan poslanik originalno iz Dveri, koji je na strani vlasti, ljut na SNS i da je njegov glas „klimav“, te može doći do toga da naprednjaci padnu na 22 glasa, što je ispod potrebnog broja za obavljanje vlasti. U takvu mogućnost naši sagovornici ne veruju, ali je ne isključuju.

Odluku o izlasku iz lokalnih vlasti koju su napravili sa SNS predsednik DSS Miloš Jovanović je obrazložio time da u Srbiji više nisu normalne političke okolnosti i da „koliko god lokalne koalicije nemaju veze sa nacionalnom politikom, moraju imati veze sa izdajom, koja je danas na delu“. U DSS, kako je rekao, ne žele da daju legitimitet kosovskoj politici. On nije mogao da precizira u koliko bi lokalnih samouprava SNS mogao ostati bez vlasti posle ove odluke.

Prema Jovanovićevim rečima, napuštanje lokalnih koalicija sa SNS nije uvod u ulazak DSS u opozicioni Savez za Srbiju, ali nije ni isključio ni tu mogućnost. Jovanović je dodao da će odluka o ulasku ili ne u SZS zavisiti od procene DSS „kako na najbolji način zaustaviti ovo ludilo“. Ako je to savez – biće savez, ako je nešto drugo, biće to drugo. Nama je cilj da se ovo zaustavi, naveo je Jovanović.

Ipak, malo ko od onih koji prate opozicionu scenu i nastanak Saveza za Srbiju posle vesti o odluci DSS nije pomislio da je to znak da DSS ispunjava uslov pred koji su ga stavili lideri Saveza. Ovo bi mogao da bude znak da je DSS bliži odluci da u Savez uđe. Odluka o tome, prema ranijim Jovanovićevim izjavama, biće doneta u septembru u zavisnosti od procene političkih okolnosti.

Stefanović: Dobra vest iz DSS

Jedan od lider SZS Borko Stefanović nije želeo da komentariše odluku DSS, ali kako je rekao, vest da DSS napušta sve koalicije sa SNS po Srbiji je dobra vest jer je nemoguća saradnja sa tom političkom grupacijom koja uništava našu zemlju na svakom koraku. „Svi koji prihvataju program Saveza za Srbiju i koji su nesumnjiva opozicija koja nema bilo kakvu saradnju sa režimom, dobrodošli su“, kazao je Stefanović za Danas.

Reagovao i Marko Đurić

Marko Đurić, potpredsednik Srpske napredne stranke, ocenio je da je „besramno i nemoralno“ da Demokratska stranka Srbije, koja je odgovorna za raspad sopstvene države, danas nekome deli patriotske lekcije. Reagujući na odluku DSS da napusti koalicije sa SNS na lokalnom nivou zbog „veleizdajničke politike“ naprednjaka, Đurić je u pisanoj izjavi optužio DSS da je vodila gubitničku politiku zamrzavanja konflikta, zabijanja glave u pesak i čekanja da se problemi reše sami od sebe, prenosi FoNet. Đurić je konstatovao da „plitkoumnost“ politike DSS pokazuje i činjenica da su se danas „uhvatili u kolo sa saučesnicima u razbijanju sopstvene države“. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari