Vučević traži pomoć ministarstava nakon što su Instituti „Jaroslav Černi“ i JVP „Vode Vojvodine“ odbili projekat 1Miloš Vučević Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da će se u vezi uređivanja priobalja Dunava, projekta poznatog pod nazivom „Novi Sad na vodi“, Grad obratiti Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede, kako bi “dobili i njihovo mišljenje, umesto da sede skrštenih ruku”.

On je istakao da se ne sme dozvoliti da se do kraja godine ne usvoji Generalni urbanistički plan grada od 2021. do 2030, jer bi to zakočilo i izgradnju novog mosta preko Dunava i, uopšte, razvoj Novog Sada. 

Vučević traži podršku dva ministarstva pošto su stručnjaci Instituta „Jaroslav Černi“ i JVP „Vode Vojvodine“ odbili da odobre uslove za taj projekat, ukazujući da ne postoje zakonski uslovi za to.

 Potpredsednik Narodne stranke i bivši gradonačelnik Borislav Novaković, koji je jedan od najvećih kritičara tog projekta, tim povodom ocenjuje da je obraćanje ministarstvima u Beogradu „nastavak skandala i jedne od najvećih afera u režiji Vučevića“.

 Novaković optužuje aktuelnog gradonačelnika da se iza tog projekta krije namera Miloša Vučevića da kompanija “Galens” gradi stambeno-poslovne komplekse u koritu Dunava.

„Aktuelni gradonačelnik spreman je da u ovom slučaju prekrši zakon i ignoriše mišljenje struke, samo radi postizanja zajedničkog interesa sa svojim partnerima“, tvrdi Novaković.

On podseća da su JVP “Vode Vojvodine” isključivo nadležne za izdavanje vodnih uslova i nikakvo mišljenje resornih ministarstava nije i ne može biti obavezujuće. Takođe, JVP „Vode Vojvodine“ je odluku o neizdavanju vodnih uslova donelo na osnovu mišljenja Instituta “Jaroslav Černi“, koji je jasno i nedvosmisleno ukazao da predlog GUP-a ne može biti usvojen načinom na koji to predviđa Grad i JP „Urbanizam“.

„Da bi se stekli formalno-pravni uslovi da Miloš Vučević i “Galens” dobiju dozvolu da grade u koritu Dunava neophodno bi bilo da se izmeni Zakon od vodama, izmeni Prostorni plan Republike Srbije, kao i Prostorni plan područja posebne namene međudržavnog vodnog puta E 80“, navodi Novaković.

Pored toga, ocenjuje on, bilo bi neophodno dokazati hidrološkom studijom da Novi Sad i okolni delovi grada nisu bezbednosno ugroženi od velikih voda usled promene linije nasipa koji bi bio pomeren za 500 metara u koritu reke. Ta ideja bi morala da dobije podršku i drugih podunavskih zemalja, koje takođe mogu biti ugrožene velikim vodama.

 „Više je nego jasno da se nijedan od ovih uslova ne može ispuniti, kao što je očigledno i to da je gradonačelnik Miloš Vučević spreman na sve, samo da izdejstvuje dozvolu za svoje najlojalnije građevinske partnere – kompaniju “Galnes”, pa makar to direktno ugrozilo živote Novosađana“, ocenio je Novaković. On je pozvao građane Novog Sada da pažljivo prate svaki potez gradskih vlasti i da reaguju pobunom i svim vidovima građanske neposlušnosti na svaki njihov naredni korak, kojim se favorizuje privatni, a narušava javni interes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari