Vučić će tražiti bolju ponudu od Zapada 1Metju Palmer Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da se u narednih par dana, verovatno večeras (subota), obrati javnosti Srbije putem Radio-televizije Srbije, i obelodani javnosti ponudu koju je zvanični Beograd dobio od Zapada u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih i političkih krugova.

Naši sagovornici tvrde da „nema ničeg novog“ što se tiče „ponuđenog paketa“ za Kosovo.

„Prema našim saznanjima, Vučić bi trebalo da govori o već pominjanom predlogu, koji se odnosi na uspostavljanje zajednice srpskih opština i na davanje okvirnog termina prijema Srbije u Evropsku uniju, u zamenu za saglasnost Beograda da Kosovo bude primljeno u Ujedinjene nacije i sve druge međunarodne organizacije i potpisivanje međusobnog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa“, kažu izvori našeg lista.

Upitani kakav odgovor predsednika Vučića na ponudu „kvinte“ – (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) očekuju, izvori Danasa tvrde da Vučić neće kategorično reći ni „da“ ni „ne“.

„Očekuje se da će predsednik Srbije u ime zvaničnog Beograda zatražiti nastavak razgovora o rešavanju kosovskog pitanja i poboljšanje ponude, kako bi se stvorila win-win situacija, odnosno kako bi obe strane nešto dobile, a ne jednoj strani da se da sve, a drugoj ništa“, navode naši sagovornici.

Prema ranijim saznanjima Danasa, Beogradu bi najviše odgovarao „scenario“ koji bi podrazumevao podelu Kosova tako da Srbiji pripadne sever i manastiri, ali Nemačka na to „nikako ne pristaje“ i zvanični Berlin smatra da bi „kosovski čvor trebalo rasplesti članstvom Kosova u UN“, po ugledu na sporazum dve Nemačke. Takođe, prema nezvaničnim saznanjima našeg lista iz diplomatskih krugova na Zapadu, „postoje realne šanse“ da rešenje za Kosovo bude potraženo na međunarodnoj konferenciji, takozvanom „Rambujeu dva“, na kojoj bi Beograd i Priština pregovarali uz učešće najvećih svetskih „igrača“ – Zapada, uključujući SAD i EU, Rusiju, Kinu, i, čak, Tursku.

Za razliku od Zapada, koji bi želeo da Beograd i Priština što pre postignu sporazum o punoj normalizaciji odnosa, Rusija smatra da „ne treba donositi ishitrena rešenja“ i snažno se protivi ideji da Priština dobije „stolicu“ u UN.

Nova runda pregovora na političkom nivou Beograda i Prištine, u okviru koje će se sastati predsednik Srbije i kosovski predsednik Hašim Tači u Briselu, uz prisustvo visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, trebalo bi da bude održana do kraja ovog meseca. Prema našim nezvaničnim saznanjima, „tajming“ tog sastanka i dalje se utvrđuje.

Predstavnici Srpske liste razgovarali su u Stejt departmentu za zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, a potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je za Glas Amerike da je stav njihovih sagovornika u Vašingtonu bio da je kompromisno rešenje moguće postići samo kroz proces dijaloga, naveo je portal Radio KiM. Sastanak je trajao duže od uobičajenog, oko jedan sat, i kako su preneli predstavnici Srpske liste, bio je otvoren i produktivan, a razgovaralo se o odnosu Srba i Albanaca posle najnovijih incidenata na Kosovu, a predstavnici Srpske liste istakli su da su SAD zainteresovane za dugoročno rešenje.

Podsetimo, prema saznanjima Danasa, u diplomatskim krugovima dominira stav da upravo Sjedinjene Države, „u rukama imaju ključ za rešavanje kosovskog pitanja“.

    Sastanak sa Dodikom

Predsednik Srbije sastao se u petak u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Dodik je nakon razgovora izjavio za TV N1 da ga je Vučić informisao o situaciji u vezi s Kosovom, ali da ne prihvata rešenje na štetu Srbije, te da ce dijalog u Briselu biti nastavljen krajem meseca.

Dodik je istakao i da neki ljudi u Srbiji pokušavaju da „otežaju pregovaračku poziciju“ Srbije. „Podržavam Vučića po pitanju pristupa Kosovu, njegovo odbijanje predloga od strane zapada, o kojem me je upoznao o detaljima, a koji ne odražava interese Srbije. To mogu da urade samo jaki lideri, njegova pozicija treba da bude ojačana i ovde u Srbiji, a mi u RS dajemo nesumnjivu podršku“, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari