Vučić: Daćemo opoziciji sve što traže, ne mogu da pobede rad 1Foto: Beta/Emil Vaš

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su izborni uslovi danas deset puta bolji nego u vreme prethodne vlasti, a da će Vlast uraditi sve što opozicija smatra da treba kako bi izborni uslovi bili još bolji.

Komentarišući izjavu lidera Demokratske stranke Zorana Lutovca da je samim pristankom na dijalog vlast priznala da su izborni uslovi u Srbiji loši, Vučić je dodao da bi, da vlast nije prihvatila razgovor, „oni rekli da vlast neće dijalog i pošli bi na demonstracije i da ruše RTS, a sad kad smo prihvatili dijalog oni kažu da je vlast priznala da su loši uslovi.“

„Uradićemo sve što još oni misle da možemo i po pitanju biračkih spiskova i finansiranju političkih partija, šta god hoće uradićemo, jer ne možete da pobede rad, sposobnost i marljivost lažima i izmišljenim pričama“, istakao je Vučić.

Izjavu Lutovca ocenio je kao licemernu i dodao da su svi znali koja su pravila razgovora, pristali na njih, a onda „čim ih napadne grupa ekstremista na društvenim mrežama oni se uplaše“.

„Oni me napadaju kad primim poklon od Rusije, kad kupim „mistrale“ od Francuske, oni me napadaju šta god da uradim, napadaće me i za ovaj tunel, a oni nisu umeli ni da ga nacrtaju“, rekao je Vučić u Čortanovcima.

Za lidera Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa rekao je da danas nije prisutan na sastanku zato što je odabrao „da se kupa i da se brčka i to je u redu, samo treba da se otvoreno kaže“.

Odgovarajući na pitanje novinara o izjavi bivšeg predsednika Borisa Tadića da je Vučić odgovoran za paljenje američke ambasade 2008. godine, Vučić je rekao da je to smešno, i da je on te večeri pozvao narod da ne ide pred ambasadu.

Kad je reč o Tadićevim izjavama Vučić kaže da se najviše nasmejao tvrdnji da su ga Goran Vesić i Nebojša Čović upoznali sa vodjama navijača na tribinama.

„Ljudi, ja sam odrastao na tribini i šta će Vesić koji nikad nije bio na tribini da me upoznaje sa nekim. To je bio deo mog života pre 30 godina, nikad to nisam krio, ja sve te ljude sa tribina poznajem, od 12. godine pa sve do studija išao sam na utakmice“, rekao je predsednik Srbije.

Poštujemo odluku o formiranju Saveta ministara BiH ali Srbija neće u NATO

On je rekao, povodom dogovora o formiranju Saveta ministara BiH, da se Beograd ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja ali da Srbija neće ulaziti u NATO, niti u bilo koji drugi vojni savez.

„Srbija se ne meša u stvari drugih zemalja. Njihova odluka je odluka političkih stranaka i organa u BiH. Srbija neće u NATO niti u bilo koji drugi savez. Mi sami brinemo o svojoj bezbednosti“, rekao je on.

Vučić je rekao da je bilo dovoljno da se uporede vojne parade koje je Srbija organizovala u Nišu i koju je Hrvatska organizovala u Kninu pa da se vidi koliko je Srbija dramatično napredovala.

„Napredovali smo jer želimo da budemo slobodni, da ne zavisimo od bilo koga drugog. Da sami čuvamo svoje nebo, zemlju i reke“, rekao je on i dodao da BiH ima pravo da odluči šta god želi, „iako je drugo pitanje šta Srbi o tome misle“.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je on ambasador u Srbiji i da nema ovlašćenja da komentariše dogadjaje u drugoj zemlji.

„Što se tiče NATO, mi poštujemo to što je Srbija neutralna“, rekao je on i dodao da Rusija smatra da ta odluka u najvećoj meri odgovara stabilnosti u regionu.

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine – Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, postigli su pre četiri dana dogovor o formiranju Saveta ministara BiH i potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou BiH, deset meseci posle održabih izbora.

Jedna od spornih tačaka bio je i godišnji program za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO, na čemu je insistirala SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari