Vučić: Dok sam predsednik neću priznati Kosovo u ovim granicama 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Dok sam ja predsednik, neću da priznam Kosovo u ovim granicama, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS.

Vučić je u emisiji „Upitnik“ naglasio da je situacija sa Kosovom „izuzetno teška“, i da „stvari treba da pojednostavimo i ne obmanjujemo više naš narod“.

On je ponovio da nije imao podršku javnosti u potrazi za rešenjem, ali nije konkretno objasnio kakvo je rešenje nudio.

„Ne mogu da ponudim javno nešto što nisam uspeo da dogovorim ni s suprotnim taborom, ni sa međunarodnom zajednicom“, odgovorio je Vučić na pitanje kakvo tačno rešenje je nudio, kome i pred kim.

On je rekao da je ideja bila „o uspostavljanu granice koja bi bila pravedna i parvična“, ali da za to nije imao podršku javnosti.

„Kako izgleda izbori parlamentarni i lokalni na proleće sledeće godine“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će „kako danas izgleda“ parlamentarni i lokalni izbori biti održani na proleće u redovnom terminu.

On je za RTS rekao da je do redovnih izbora ostalo još deset meseci i da se ušlo u izbornu godinu u kojoj će biti lokalni izbori na svim nivoima zajedno sa parlamentarnim, ali nije odbacio mogućnost ni da ti izbori budu odvojeni. Upitan da li to znači da će izbori biti na proleće sledeće godine, on je kazao da to danas tako izgleda.

„To tako danas izgleda, ali uvek je moguće da se dogodi nešto ili da neko kaže – ne verujem da imate legitimitet hoćemo odmah na izbore. Mi ćemo u tom slučaju našim protivnicima izaći u susret, ali se plašim da će imati mnogo lošiji rezultat od onoga što očekuju i što su osvojili na poslednjim beogradskim izborima“, rekao je Vučić.

„Baš mi prija što protestuju, biće im problem što nisam u Beogradu tri dana“

Aleksandar Vučić rekao je da mu prijaju protesti i formirana „Slobodna zona“ opozicionih stranaka ispred Predsedništva i da će im naredna tri dana biti problem pošto nije u Beogradu. Vučić je rekao da je su ideje opozicije do sada bile da „izlažu znakove koje ukradu i sklone“ i da ne postoji „ta sila koja može da ga natera da ne dolazi na posao i radi“.

„Oni kradu znakove i sprečavaju ljude da rade svoj posao, oni su ti koji unose testeru u Vašu kuću“, rekao je Vučić na RTS-u i dodao da je „razmena energije izmedju opozicije i vlast inzvaredna, da je njihova pozitivna, a opoziciona negativna“.

Govoreći o dijalogu sa opozicijom, Vučić je rekao da opozicija može da ode u parlament i da tamo razgovara, ali da ne može da ucenjuje.

„Kako da se ja uključim kada oni neće“, upitao je Vučić i dodao da će „morati da se u parlamentu naprave procedure koje će garantovati razmenu različitih stavova“.

On je rekao da je potrebno jedinstvo po najvažnijim pitanjima u zemlji.

„Da čuvamo demokratiju i različitosti, ali da negde zajednički probamo da štitimo zajedničke interese“, rekao je Vučić.

Govoreći o slučaju pekara Albanca iz Borče, Vučić je rekao da „nije lepo i pristojno to što je jedan od zaposlenih uradio“, ali da je on garantovao da će biti zaštićeni i da „nijedan prozor nije slomljen“.

„Što ne kažete narodu da jedan deo Saveza za Srbiju napada Albance, a drugi deo ide da jede burek“, rekao je Vučić.

„Službe traže dokaze o ubistvu Ivanovića“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da službe u Srbiji misle da znaju ko je ubio lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, ali da traže dokaze, do kojih je teško doći, jer srpske službe nisu bile na uviđaju i nikada nisu dobile čaure.

„Potpuno sam siguran da su naši organi na izvanrednom tragu da to istraže“, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je u emisiji „Upitnik“ ocenio da je ubistvom Olivera Ivanovića počelo rušenje pozicije Srbije i naveo da ga je Srbija ubila, kao i da je tada krenula žestoka kampanja kriminalizacije Srba na Kosovu i uvođenje pitanja „šta će nam Sever“.

„Urađeno 445,9 kilometara puteva“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je 2014. do 2018. godine urađeno oko 445,9 kilometara puteva u Srbiji.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da će kompletna Ibarska magistrala biti pretvorena u autoput i da će se do kraja 2021. godine autoputem ići do Požege.

On je kazao da će se autoputem ići za deset dana i od Niša do Severne Makedonije, a u avgustu i do Bugarske, kao i da na leto počinje gradnja Moravski koridor.

Vučić je rekao da su Srbiju uspeli da transformišu i da je, kako on navodi, po podacima MMF i Svetske banke 44 odsto uvećan BDP po glavi stanovnika.

On je rekao da je neophodno povesti više računa o više javnih investicija, da brine o javnim nabavkama, ubrzanju trgovine.

Govoreći o poreskoj reformi, on je kazao da će krenuti u smanjenje poreskog opterećenja i da veruje da će to biti dovoljan impuls.

„Krenućemo u razvoj i podsticanje preduzetničkog duha, da podstaknemo preduzetničko razmišljanje“, rekao je Vučić i dodao da Srbija ima najniži PDV u regionu, pored Bugarske.

Vučić je rekao da je Srbija prvi put pretekla Bosnu i Hercegovinu u prosečnoj plati, kao i da će pokušati da opet podignu minimalnu zaradu i da ona ne bude ispod 30.000 dinara.

„Ja sam kriv, ja sam rekao da će biti 500 evra, ja se izvinjavam ljudima, ali idemo u dobrom smeru i biće svakako“, rekao je Vučić i dodao da je prosečna zarada danas 460 evra.

On je kazao da će biti i povećanja plata, ali da još uvek ne može da kaže koliko, ali da je neophnodno povećanje da bi sačuvali ljude u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari