Vučić: Dužnost mi je da govorim istinu, ali to ne znači da se neću boriti za Kosovo 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je kao predsedniku posao da ljudima saopšti istinu o svim bitnim stvarima, pa i o Kosovu, ali da to ne znači da se neće boriti za srpski narod koji tamo živi.

„Istinu. Ponekad gorku, ponekad neprijatnu i ma kakva bila, ali istinu. Ali nemojte ni za trenutak da pomislite da neću da se borim za naš narod na Kosovu i Metohiji. I to više od onih koji istinu znaju ali je prećutkuju. I koji bi da za Kosovo ratuju tuđa a ne njihova deca“, rekao je Vučić na sednici Skupštine Srbije.

On je zahvalio svima koji su došli na sednicu jer žele da razgovaraju odgovorno o ozbiljnom i teškom problemu, i to ne samo problemu za Srbe na Kosovu već i za sve građane Srbije i celinu srpskog naroda.

Vučić je dodao da svi treba da se pitaju da li Srbija može da računa na međunarodnu pravdu po pitanju Kosova, kada je upravo protivpravno bombardovana zbog Kosova 1999. godine, kao i da li ima pravo da pravi neprijateljstvo sa onima od kojih zavisi budućnost Srbije.

Predstavljajući istorijski kontekst vlasti nad teritorijom Kosova i Metohije, Vučić je kazao da Srbi posle 1389. godine opet vladaju tim prostorom od 1912. i Balkanskih ratova do, uslovno govoreći, 1999. godine i Kumanovskog sporazuma od kada kako je rekao, Kosovom i Metohijom upravljaju Albanci i deo međunarodne zajednice koji je podržao kosovsku nezavisnost.

On je kazao da je po procenama iz 1455. godine na teritoriji današnjeg Kosova i Metohije živelo oko 98 odsto Srba a da su 1871. Srbi činili 32 odsto stanovništva a „Arbanasi“ kako je rekao, 64 odsto.

„Posle srpsko-turskih ratova i Berlinskog kongresa došlo je do velikog i teškog progona Srba. Tada najdramatičnije gubimo u broju Srba na Kosovu i Metohiji i po prvi put 1890. godine Arbanasi predstavljaju većinu u Kosovskom vilajetu sa 48 odsto“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo i da je od 1961. do 1991. godine broj Srba na Kosovu i Metohiji smanjen sa 27 na 11 odsto.

„Po podacima iz 1961. godine imamo 27 odsto Srba na Kosovu i Metohiji, 1971. imamo 21 odsto a već 1981. imamo 15 odsto Srba. Pad broja se nastavlja i 1991. imamo 11 odsto Srba na Kosovu i Metohiji, više nego duplo u tih 30 godina smo izgubili“, rekao je Vučić.

Još traje izlaganje predsednika Srbije, sednici pored vladajuće većine prisustvuje i deo opozicije

Sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, pored poslanika vladajuće većine iz Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, Pokreta socijalista, Socijaldemokratske partija Srbije, Partije ujedinjenjih penzionera, Savez vojvođanskih Mađara, Stranke pomirenja i pravde i Narodne seljačke stranke prisustvuje i deo opozicije.

Na sednici su poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije.

Prisustvuju i Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, i samostalni poslanik Miladin Ševarlić koji je došao u narodnoj nošnji.

Na sednicu su i poslanici Zelene stranke Goran Čabradi i Aleksandra Čabraja, poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i poslanik Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je oko 16.15 sati počeo podnošenje izveštaja o Kosovu i Metohiji što i dalje traje.

„Srba na Kosovu tri do četiri puta manje“

Na Kosovu je 2017. godine, prema zvaničnim podacima, živelo 94.998 Srba, od kojih je 47,1 odsto bilo na severu, a 52,8 južno od Ibra, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, na sednici Skupštine, rekao da je danas na Kosovu 2.000 manje u odnosu na 2017. godinu, a razlika u procentu onih koji žive na severu i jugu stalno se smanjuje, povećava se broj na severu, jer se zbog bezbednosti Srbi iseljavaju iz enklava.

Vučić je ukazao da je broj Srba na Kosovu tri do četiri puta manji nego po popisu iz 1991. godine. Govoreći o broju Albanaca na Kosovu, Vučić je istakao da oni tu cifru stalno preuveličavaju i da ih je stvarno između 1.162.000 i 1.325.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari