Vučić ekonomskim povlasticama pokušava da "smekša" Makrona 1Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

Želim da Francuska bude jača i prisutnija i da nastavi da ulaže u Srbiju, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron u zajedničkom obraćanju medijima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kome je priređen svečani doček ispred Jelisejske palate u Parizu.

Vučić je istakao da će izgradnja beogradskog metroa, uz pomoć francuskih kompanija, „biti ključan projekat u ekonomskoj saradnji Srbije i Francuske“, i potvrdio da bi do kraja godine trebalo da počne gradnja prve metro linije, prenela je agencija Beta.

Francuski predsednik je kazao da je u pregovorima Beograda i Prištine bitno pronaći rešenja na koja bi pristale obe strane.

– Jedina rešenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to je jedno pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i vaš narod, to su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti da konačno rešimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope, rekao je Makron.

On je naglasio da će se „dodatno angažovati i pružati podršku svima koji su zainteresovani da se pitanje odnosa Beograda i Prištine reši.

Kako je ocenio: „Odnosi Srbije i Francuske nastavljaju da napreduju.“

Makron je konstatovao da su pregovori o Kosovu koji se vode pod okriljem EU važni i ponovio da Francuska podržava specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u tom dijalogu.

Kako je javio RTS, francuski lider je naveo da je u novembru razgovarao da kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, te da će posle kosovskih izbora razgovarati i sa budućim predsednikom vlade.

Vučić ekonomskim povlasticama pokušava da "smekša" Makrona 2

– Imali smo razgovore pune poverenja sa predsednikom Vučićem na tu temu i želim da pozdravim rizike koje je preuzeo više puta da predloži neka rešenja koja su inovativna… Računajte na moja otvorena vrata, a ja ću nastaviti da budem sa vama da postignemo napredak na tom putu, putu normalizacije odnosa, ali i putu koji želi da dovede do stabilnosti i mira u regionu i znam da je to vaš cilj, rekao je Makron.

Govoreći o izgradnji metroa, srpski predsednik je istakao da će taj „veliki projekat promeniti stvari za Srbiju i novi je momenat saradnje“.

– Nadamo se da ćemo do kraja godine početi da gradimo prvu liniju metroa i dogovorili smo gotovo sve sa kompanijom Alstom… Uz pomoć predsednika Makrona to je bilo moguće realizovati. Ne radi se o snu ili izbornom obećanju, to postaje stvarnost. Nadam se da će sve od opreme i materijala, koji ćemo koristiti od Francuske, kao i samih vozova, zadovoljiti sve u obe zemlje, rekao je Vučić.

On je, takođe, izrazio nadu da će „posvećenost Makrona pomoći da se reše neki problemi Srbije, ali i da se poveća nivo ekonomske saradnje dve zemlje.

– Naša trgovinska razmena je bila više od 1,2 milijarde evra u 2019. a u prvih 11 meseci prošle godine u teškim okolnostima pandemije korona virusa imali smo pad od samo 6,4 odsto. To pokazuje da smo imali puno prilika i zato smo duboko zahvalni francuskim kompanijama, rekao je Vučić. Podsetio je i da je kompanija Vansi preuzele upravljanje beogradskim aerodromom. „Siguran sam da će raditi na tome da poveća promet u budućnosti, a i mi ćemo zaraditi puno novca od njihovog boljeg upravljanja“, kazao je predsednik Srbije i dodao da će se kompanija Suez baviti deponijom u Vinči u blizini Beograda.

Komentarišući Vučićeve i Makronove poruke javnosti, izvori Danasa iz diplomatskih krugova nezvanično kažu da se srpski predsednik „osigurava na svim stranama, uključujući Francusku“, dok francuski lider „čiji trenutni rejting na domaćem terenu nije dobar, nastoji da ostvari ekonomske rezultate za francuske firme, poput velikog posla izgradnje beogradskog metroa“.

„Čini se da je učešće francuskih kompanija u izgradnji metroa gotova stvar, iako bi tek trebalo da bude raspisan tender. Makron i dalje čvrsto zagovara stav da Srbija mora priznati nezavisnost Kosova. On je i inicijator nove politike EU za prijemu zemalja kandidata, među kojima je i Srbija, prema kojoj je procedura pooštrena i rokovi produženi. Odnos Francuske prema Srbiji video se i prilikom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata 2018, kada je predsednik Srbije dobio nedolično mesto, ali su političke veze Srbije i Francuske, uključujuči komunikaciju Vučić-Makron, u međuvremenu ipak popravljene. Vučić nastoji da dodatno osnaži te odnose, davanjem koncesija francuskim kompanijama koje će graditi i beogradski metro. Tako se on davanjem poslova Amerikancima za Moravski auto-put, Rusima za prugu Beograd-Novi Sad, Kinezima rudnika Bor i Železare Smederevo, Nemcima velikih subvencija za njihove firme u Srbiji osigurava na svim stranama“, ukazuju naši sagovornici.

Povodom Makronovih jučerašnjih izjava o kosovskom problemu, pojedine diplomate i stručnjaci za međunarodnu politiku navode da će SAD, predvođene novim predsednikom Džozefom Bajdenom, „delovati jedinstvenije i usaglašenije, sa EU, čiji je Francuska veoma važan deo, nego što je to bio slučaj kada je američki predsednik bio Donald Tramp“. Kako objašnjavaju, to bi moglo da znači i „jačanje pritiska na Srbiju da da konkretne političke ustupke Kosovu i BiH“.

Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, kaže za Danas da je usaglašavanje koje nagoveštava Makron „na neki način i najavljeno nedavnim razgovorom“ nemačke kancelarke Angele Merkel i Bajdena, ali da „i svaka strana ima svoje realne interese koji ne moraju nužno da se poklapaju, tako da ćemo videti u narednim mesecima kako će se stvari odvijati“.

– Jedno je sigurno, sve strane u dijalogu su svesne da se do rešenja neće tako brzo doći kao što su neki najavljivali. I fokus će biti prvo na praktičnim pitanjima. S druge strane, Bajden se neće odreći praktičnih elemenata Vašingtonskog sporazuma, ali, ti, pre svega, ekonomski segmenti, mogu biti komplementarni sa naporima EU. Dakle, sve u svemu – određena politička volja postoji da se reši kosovsko pitanje, i u SAD, i EU, uključujući Francusku. Samo je pitanje koliko će EU i SAD moći da se brzo posvete ovom izazovu, imajući u vidu bitnija pitanja, s kojima se suočava transatlantsko partnerstvo, zaključuje Novaković.

„Brza trka protiv vremena i virusa“

Govoreći o vakcinama protiv kovida, Makron je naglasio da bi želeo da Francuska i Evropa budu uz Srbiju što više. „Pozdravljam vaše angažovanje po tom pitanju i vašu akciju i inicijativu. Mi ćemo sve uraditi u narednom periodu da možemo da vas podržimo i da podržimo srpski narod i sve narode regiona. To je jedna brza trka koju vodimo protiv vremena i virusa i vi to radite uz veliku inicijativu i želim to da pozdravim“, rekao je francuski lider, prenosi RTS.

Vučićeve izjave u Parizu na razne teme

Posle sastanka sa francuskim predsednikom, Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanja novinara iz Srbije komentarisao sastanak i druge teme:

* „Makron će posetiti Srbiju u septembru, biće to važna poseta i imaćemo mnogo ugovora i sporazuma da potpišemo.“

* „Veruje u značajnu ulogu Makrona i Francuske u rešavanju kosovskog pitanja.“

* „Makron ima velike ambicije i perfektno poznaje geopolitiku. Za razliku od drugih (lidera), nije strašljiv u pronalaženju alternativnih rešenja. Bilo bi dobro kada bi imao više slobode u toj vrsti političkog delovanja.“

* „Beograd nije nimalo srećan zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova i to neće pozitivno uticati na odnose Srbije sa jevrejskom državom.“

* „To je bilo očekivano već šest meseci, zato u Vašingtonu (4. septembra) i nismo hteli da potpišemo dokument zajedno sa Albancima i Amerikancima. Nismo hteli to da podstičemo, već da podstaknemo Izrael da to ne uradi, ali Izrael je izabrao da im je Amerika najvažnija. To neće sjajno uticati na naše odnose, ali otvara neke druge perspektive o kojima ne bih sada da govorim.“

* „Posle uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova više nijedna muslimanska zemlja neće hteti da prizna kosovsku nezavisnost.“

* „Video sam da je (zvaničnik američkog Stejt departmenta Metju) Palmer strahovito upirao da se završi sporazum Izraela i Kosova, a znam da je bio protiv Vašingtonskog sporazuma. E sad ćemo da vidimo da li hoćeš da podelimo energetske resurse jezera Gazivoda.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari