Vučić i Brnabić sa Čepurinom i Mančangom o situaciji na Kosovu 1Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić sastali su se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom i ambasadorom Kine Li Mančangom.

Vučić i Brnabić su zahvalili ambasadoru Čepurinu što Rusija razume šta se tačno dešava na Kosovu i Metohiji i koliko su ugroženi mir i stabilnost u celom regionu. 

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je naglasio da je reč o do sada najsnažnijem pokušaju ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija i u postojećoj situaciji nastaviti da se ponaša ozbiljno i odgovorno, ali i da nema više razloga da ima poverenja u Misiju KFOR, odnosno NATO na Kosovu i Metohiji, jer se pokazalo da je sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU – izmišljotina.

Kako se dodaje, ruski ambasador istakao je da rusko rukovodstvo s pažnjom prati razvoj situacije i da veruje da će Srbija, kao ozbiljna država, umeti da se odgovorno nosi sa provokacijama i pretnjom konfrontacijama.

„Kina razume šta se dešava na Kosovu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obavestili su danas ambasadora Kine Li Mančanga o najnovijem razvoju situacije posle jutrošnje akcije jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu, ocenivši da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Kako se navodi, Vučić i Ana Brnabić zamolili su ambasadora Mančanga da kineskom rukovodstvu prenese kako Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, uprkos svojim stalnim pozivima na mir i stabilnost, uz ozbiljan i odgovoran pristup rešavanju svih problema.

„Upad jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu pokazao je da su snage KFOR, odnosno NATO namerno obmanjivale sveukupnu javnost i danas je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici NATO lagali“, rekao je Vučić.

Ana Brnabić je, u vezi uvođenja taksi na srpsku robu, za koje očekuje reakciju Evropske unije, jer je reč o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i CEFTA sporazuma, rekla da je to pitanje i za Ujedinjene nacije, jer je UNMIK jedan od potpisnika i da u tom smislu očekuje podršku Kine u najvažnijoj svetskoj organizaciji.

Li Mančang je rekao da Kina odlično razume šta se dešava na Kosovu i Metohiji i da je to već poznati scenario napada na integritet Srbije, dodavši da će predsednik Si Đinping u toku dana biti o svemu obavešten i da Srbija može da računa na podršku Kine, navedeno je u saopštenju.

Posle sastanka sa ambasadorom Kine Vučić se sastao i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom. Ranije jutros Vučić je razgovarao sa predstavnicima Vojske i policije i resornim ministrima, a Vlada Srbije održala je vanrednu sednicu.

Premijerka Ana Brnabić je zbog događaja na Kosovu otkazala posete Nišu i Svilajncu. U severnom delu Kosovske Mitrovice jedinice ROSU jutros suuhapsile četiri osobe u vezi sa istragom ubistva OliveraIvanovića. Prema saopštenju policije koje prenose prištinski mediji, traga se za M. R. (40).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari