Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, a to se ogleda i u obimu trgovinske razmene jer smo prošle godine imali nepunih 870 miliona evra, a ove godine očekujemo da pređe prvih milijardu evra, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom.

Slovenačke kompanije zapošljavaju oko 25.000 ljudi, njihove investicije su dostigle 1,2 milijardi evra u Srbiju, dok mi imamo investicije u Sloveniju od 70 miliona evra, rekao je Vučić.

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da Srbija i Slovenija imaju odlične političke i prijateljske odnose, da nemaju ozbiljnijih otvorenih pitanja, „a ono što je bilo uspešno rešavamo“.

Srbija je važan faktor za očuvanje stabilnosti na zapadnom Balkanu, rekao je Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dogovorili se o raspodeli i digitalizaciji jugoslovenskog arhiva, učestvovanju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu, rekao je Cerar i najavio da će se njegova zemlja zalagati da vrata Evropske unije ostanu otvorena za Srbiju i da se pregovaračka poglavlja otvaraju brže i intenzivnije.

Premijer Srbije sa ministrima dočekao je ispred Palate Srbija, uz najviše državne i vojne počasti, slovenačkog premijera Mira Cerara sa slovenačkim ministrima.

Vučić i Cerar su, odmah nakon dočeka, počeli razgovore u četiri oka, a potom je počela zajednička sednica dve Vlade. Posle sedncie, predviđeno je i potpisivanje niza bilateralnih sporazuma, kao i obraćanje Vučića i Cerara novinarima. Premijer Slovenije Miro Cerar doputovao je juče u Beograd.
Kako je saopštila vlada, premijer Vučić bio je domaćin slovenačkom kolegi i članovima delegacije Slovenije na radnom ručku u Vili Obrenovića u Smederevu.