Vučić: Nisam se rukovao sa Tačijem (FOTO) 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U Skoplju je završen sastanak regionalnih lidera u okviru procesa Brdo-Brioni čiji je domaćin makedonski predsednik Đorđi Ivanov.

Posle sastanka Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao novinarima da je govorio iskreno i otvoreno sa liderima iz regiona.

Kako je rekao, sa Hašimom Tačijem se nije rukovao ali je naglasio i važnost nastavka pregovora. „Uprkos tome što nisam optimista važno je nastaviti dijalog. Moramo da nađemo rešenje za probleme koji nas opterećuju“, rekao je Vučić.

„Neki na Balkanu i dalje misle da treba da se bijemo, a svi nam ljudi odoše u neki bolji život“, rekao je Vučić. On je rekao da to treba da se zaustavi te da će on lično i Srbija kao država nastojati da se nađu rešenja za probleme koji opterećuju region.

„Bez obzira na gorčinu koja je i danas na tom sastanku ispoljena“ izjavio je Vučić.

On je rekao da su svi naučili da govore istu priču kako jedni drugima pomažu na evropskom putu iako su neki su saplitali drugima noge.

„Ja sam govorio istinu, što svi znaju“. Pri tome je naglasio da iako drugi, „vole NATO“ Srbija neće ući u zapadnu alijansku.

„Da prekinemo da se pravimo blesavi, nego da govorimo kako stvari stvarno stoje“, izjavio je Vučić.

Govoreći o napetostima u odnosima sa Hrvatskom Vučić je rekao da Hrvatska i Srbija ispadaju smešne pred svetom i da „treba da probamo da ne učestvujemo u nečemu što bi moglo da urušava naš ugled“.

„Rekao je da smo dva sveta. Moram da kažem da me čudi da smo dva sveta, a jesmo, posebno kada je reč o odnosu prema Jasenovcu i nekim drugim veoma važnim, ne istorijskim, već moralnim stvarima i pitanjima“, naglasio je Vućić povodom izjave hrvatskog ministra odbrane.

Prema njegovim rečima „mnogo važnije da razumemo da jedni i drugi ispadamo smešni. Ispadamo smešni kao dva ovna na brvnu pred celom međunarodnom zajednicom“,rekao je Vučić.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je odgovrajući na pitanja novinara o odnosima sa Srbijom te da li će ići u uzvratnu posetu Beogradu posle napetosti između dve zemlje, rekla je da poziv da poseti Beograd stoji i da ga „niko ga nije otkazao“.

Na regionalnom samitu u Skoplju prisustvovali su predsednik EU Donald Tusk i bugraski premijer Bojko Borisov kao domaćin sledećeg samita EU-Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji.

Uz hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović kao predsednik zemlje inicijatora procesa Brdo-Brioni samitu je prisustvovao i slovenački predsednik Borut Pahor.

Sastanku u Skoplju su prisustvovali i predsednici Crne Gore, Filip Vujanović, Albanije Iljir Meta, predsedavajući predsedništva BiH Bakir Izetbegović i predsednik Kosova Hašim Tači.

[VIDEO] Predsednik Pahor in hrvaška predsednica Grabar-Kitarović prirejata, skupaj z gostiteljem, makedonskim predsednikom Ivanovom, srečanje voditeljev Brdo Brijuni Process v Skopju. Posebna gosta sta predsednik ES Tusk in predsedujoči Sveta EU bolgarski premier Borisov. pic.twitter.com/1xLRnOSTb8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari