Vučić i Tači imali različita očekivanja od sastanka 1

– Nova, dugoočekivana runda briselskih pregovora Beograda i Prištine na političkom nivou, na kojoj su se uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednost Federike Mogerini susreli srpski i kosovski predsednici, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, počela je juče u kasnim poslepodnevnim satima.

Razgovorima je prethodila višemesečna neizvesnost oko nastavka procesa normalizacije odnosa, imajući u vidu pojačane tenzije između dveju strana, izazvane suprotstavljenim stavovima o temama dijaloga – dok je Beograd insistirao na formiranju zajednice srpskih opština, Priština je u više navrata poručila da je nužno da se “na stolu” nađe pitanje energetike.

Predsednik Srbije je pre nekoliko dana poručio da “na njega niko ne može vršiti pritisak” i da “ako EU misli da se na takav način razgovara sa Srbijom”, otići će u Brisel samo da bi rekao: ”Hvala vam lepo, ispunite Briselski sporazum pa ćemo onda da razgovaramo dalje”. Vučić je istakao da “nema prevelika očekivanja, ali da je prilika da se iznesu i zastupaju interesi Srbije i spremnost Beograda za kompromis”.

Kosovski predsednik je, s druge strane, tvrdio da će se razgovarati i o granicama. „Ubeđen sam da je došlo vreme da se sada, nakon razgovora koji traju već 20 godina, potpiše istorijski sporazum između Kosova i Srbije čime će se okončati jedna tragična epoha koja je trajala više od jednog veka“, kazao je Tači.

Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, ocenio je za Danas uoči runde briselskih pregovora da postoji nekoliko scenarija što se tiče sastanka Vučić-Tači.

– Iskustvo od druge polovine 2015. godine do danas uči nas da se može svašta desiti. Najverovatnije se neće dogoditi ono što bilo najpozitivnije, a to je da se Vučić i Tači jasno i glasno izjasne da hoće nastavak pregovora, uz objašnjenje spornih pitanja kao što su hapšenje Marka Đurića na Kosovu i privremeno povučena najava Srpske liste da će samostalno formirati ZSO, te da se obavežu da neće više pribegavati medijskim spinovima, rekao je naš sagovornik.

Kao drugi mogući ishod susreta u sedištu EU, Janjić je naveo nastavak višemesečnih tenzija, što podrazumeva da “svako ostane pri svojim stavovima – što znači da srpski zvaničnici nastave da zagovaraju ideje o podeli Kosova, čemu se žestoko protivi Zapad, a da kosovske vlasti i dalje pričaju o temama poput energetike”, dok je kao treći “scenario” pomenuo mogućnost vraćanja Srpske liste u kosovsku vladu.

– Ako nikakav dogovor Vučića i Tačija ne bude postignut, agonija će biti nastavljena. U aktuelnim okolnostima Srbije je ta koja gubi. Odluke kao što su zabrana ulaska kosovskim sportistima ili umetnicima pojačavaju utisak na međunarodnoj sceni o samoizolaciji Srbije. Istovremeno, uzaludno je trošiti ogroman novac na “pokretanje Sizifovog kamena”, kao što to čini šef srpske diplomatije Ivica Dačić nastojanjima da lobiranjem u svetu utiče na države da povuku priznanja Kosova. Sa “timom” u kojem su Dačić i Marko Đurić, Vučić će, verovatno, izgubiti. Naši zvaničnici i dalje žele podelu Kosova, iako je predsedniku Srbije jasno stavljeno do znanja da Zapad na to neće pristati, ocenio je Dušan Janjić.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković izjavio je juče ujutru za TV Pink da “Beograd neće pristati na kapitulaciju nego na kompromis”.

– Stigli smo do tačke da sada Zapad mora da se umeša. Da li se ovde radi o tome da Priština shvata da će Zapad prihvatiti kompromis ili su i dalje uvereni da imaju podršku, videćemo… Kosovski Albanci su bili pod veoma slabim pritiskom i često pro forme. Zapad ne koristi mehanizme koje može, pa se Albanci ponašaju kao razmaženo dete, rekao je Anđelković.

Popov: Jačanje međunarodnog pritiska

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je u intervjuu za FoNet da jača međunarodni pritisak na obe strane u pravcu konačnog rešenja i da se u dobroj meri već oročava potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma. „Vidi se da je cela pažnja međunarodne zajednice usmerena sada na Kosovo, tim pre što Nemačka, Francuska i neke druge

zemlje insistiraju da se aktivnije uključe u taj proces, uz prigovor Mogerinijevoj da nije bila dovoljno energična“, rekao je Popov. On tvrdi da su „obe strane već dobile nekoliko predloga mogućeg rešenja“, ali napominje da “ono što procuri u javnost mogu da budu i dimne zavese i probni baloni, poput eventualne „podele Kosova ili ideje o Rambujeu dva, pogotovo kada se zna da su nam posle Rambujea jedan bombe pale na glavu“. Popov misli da i „srpska i kosovska vlast shvataju da kada pređu taj kamen koji se zove Kosovo, kada se taj problem apsolvira, onda dolaze oni stvarni problemi koje oni neće moći da rešavaju, jer za njih nemaju demokratski kapacitet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari