Vučić i Trenta: Zabrinutost zbog Vojske Kosova 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom sastanka sa ministarkom odbrane Italije Elizabetom Trentom izrazio zabrinutost zbog poteza Prištine ka formiranju vojske Kosova.

Kako se navodi u saopštenju kabineta Predsednika Srbije , Vučić je rekao da bi eventualnim ulaskom kosovske vojske na sever Kosova, Srbija „bila saterana u ćošak“. On je dodao da nijedan međunarodnopravni dokument ne predviđa formiranje kosovske vojske i izrazio očekivanje da će Italija razumeti da takvi potezi, koje je okarakterisao kao neodgovorne, mogu da ugroze mir i stabilnost i „dovedu do tragičnih posledica“.

Italijanska ministarka i predsednik Srbije saglasili su se da je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine. Trenta je rekla da će Kfor, kojim komanduje italijanski general, nastaviti da igra važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu.

Prema njenim rčima, Italija poštuje vojnu neutralnost Srbije, ali ceni opredeljenost za saradnju sa NATO, a posebno učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenim nacijama i Evropske unije. Trenta je rekla da Italija smatra da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Trenta je prva predstavnica italijanske vlade, vođenje Ligom Sever i Pokretom pet zvezdica, koja posećuje Beograd.

Vučić je izrazio zahvalnost za podršku Italije evropskom putu Srbije, kao i interes za razvoj saradnje dve zemalje u svim oblastima. On je dodao da je za ekonomiju Srbije važno da privuče investicije italijanskih malih i srednjih preduzeća, ali i usvoji njihova iskustva u radu.

Vučić i Trenta su naveli da će sledeće godine dve zemlje obeležiti dva važna jubileja: 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva, što će biti prilika za potvrdu prijateljstva i saradnje Srbije i Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari