Vučić: Iza primedbi EU krije se Kosovo 1Foto: EPA / Koča Sulejmanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se iza različitih primedbi Evropske unije oko pregovaračkih poglavlja 23 i 24 krije pitanje Kosova i pozvao EU da to otvoreno kaže građanima Srbije, ili da kaže šta sve Srbija mora da učini na putu ka članstvu i „do kada treba da bude u čekaonici“.

Da je sve u redu po pitanju Kosova, bili bismo šampioni u ljudskim pravima… Čeka se da se vidi šta će biti oko Kosova i to je suština, istakao je Vučić u izjavi novinarima posle susreta sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Srbija, kako je istakao, nema nikakve akternativne puteve osim evropskog, „ni da idemo na Mars, ovamo, onamo“, i bilo bi fer prema njenim građanima da mogu da znaju kada da očekuju članstvo u EU.

Kada to tražim od Evropljana, to ne znači da koketiramo sa bilo kim drugim oko bilo čega drugog. Mi samo tražimo da budemo poštovani i tretirani onako kako su bili tretirani svi drugi, ni bolje ni lošije, rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija „ne traži preko hleba pogače“, niti da je neko pusti bilo gde, a da to nije zaslužila.

Samo tražimo da znamo, ukoliko mi uradimo sve što je potrebno, kada će doći taj dan. Ja mislim da je to veoma fer i to je pošteno prema građanima Srbije, konstatovao je Vučić.

On je, govoreći o podršci Grčke, naglasio da je to za Srbiju od ogromnog značaja, jer zna da ta zemlja može da se za Srbiju bori u EU, ekonomski i politički.

Prema njegovom mišljenju, današnji sastanak dve vlade doprineo je uspostavljanju dodatnog poverenja „na visokom ili najvišem državnom nivou“ i izgradnjom tog poverenja u budućnosti Srbija i Grčka mogu da računaju jedna na drugu.

Podsećajući da Grčka nije priznala nezavisnost Kosova i da je uvek bila uz Srbiju kad joj je teško, Vučić je napomenuo da „mi u nekom ranijem preoidu, očigledno je, nismo uvek pokazivali dovoljno poštovanja za tu činjenicu“.

Ne bih želeo da pred strancima govorim koji su razlozi za to, niti da kritikujem nekog od naših prethodnika. Srbija će se ubuduće rukovoditi svojim interesima i pomagati prijateljski onima koji su na njenoj strani, poručio je on.

Vučić je rekao da je dobro razumeo današnje poruke Ciprasa, i da su to stavovi koji seb poklapaju sa stavovima EU o očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Uverio sam grčkog premijera da želimo da ostanemo stub stabilnosti Zapadnog Balkana, da želimo da unapređujemo svoje odnose sa svim državama i teritorijama na tom prostoru, da su mir i stabilnost naš prioritet, jer tako unapređujemo svoju ekonomiju, istakao je on.

Vučić je rekao da očekuje još investicija iz Grčke, čije kompanije su dosad u Srbiju uložile 2,2 milijarde evra, i da to bude u različitim sektorima.

Siguran sam da će u narednom periodu biti i sve više srpskih biznismena koji će želeti, moći i imati da ulože u Grčku, naveo je Vučić.

Govoreći o zajedničkim projektima sa Grčkom, Vučić je u prvi plan stavio infrastrukturu, i ukazao da je danas prvi put temeljito razgovarano o izgradnji pruge Pirej – Solun – Beograd i potpisan „akt o izgradnji“.

To, kako je ocenio, neće biti jednostavan zadatak, jer se radi o velikom poduhvatu duž cele Srbije, pošto će se ta pruga nadovezivati na onu Beograd – Budimpešta, ali će, uz privredni rast od tri odsto i suficit u budžetu, sledećih godina biti mnogo više novca za taj „strateški zadatak“.

Srbija i Grčka su pre konferencije potpisale šest međudržavnih sporazuma, među kojima i sporazum o priznavanju vozačkih dozvola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari