Vučić: Najvažnije je da se smire tenzije posle referenduma 1Foto:Fonet/VladaSrbije

Premijer Aleksandar Vučić rekao je povodom referenduma u Republici Srpskoj da je najbitnije što je sve proteklo mirno i naglasio da je najvažnije da se smire tenzije u celom regionu.

Odgovarajući na pitanja novinara prilikom posete Žagubici, rekao da se u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom složiuo da je najbitnije da ceo region gleda u budućnost.
Premijer je istakao da su na nedavno održanom sastanku u Beču iznete suprotstavljene pozicije po pitanju migrantske krize, te da Srbiji predstoji da se bori sa problemom priliva migranata, prenosi Rts.

Uprkos inicijativi ministara Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina da se podižu zidovi i prepreke, premijer Vučić je rekao da je on lično protiv toga i da im je zahvalan što to pitanje neće pokretati pred Vladom Srbije.

„Mi ćemo znati da zaštitimo naše nacionalne interese i nećemo biti parking za izbeglice. Građani ne treba da se brinu“, poručio je Vučić.

 

„Ako bilo ko misli da je rešenje u sukobima, mi ne samo da u tome nećemo da učestvujemo, već ćemo se tome oštro suprotstaviti jer za nas su mir i stabilnost osnovni uslovi da bi se videli rezultati našeg rada“, naveo je Vučić.

 

Premijer je u razgovoru sa novinarima rekao da se u januaru očekuje apsolutni rekord kada je reč o visini plata u Srbiji, kao i povećanje penzija.

Prema njegovim rečima, sasvim je sigurno da će se ići na povećanje plata u javnom sektoru, iako je očigledno da za neke sektore, poput vojske i policije, ne postoji odobravanje „nekih koji bi trebalo da nam pomažu“.

„Povećaćemo i policajcima i vojnicima, učiteljima, nastavnicima, zdravstvenim radnicima, medicinskim sestrama, socijalnim radnicima, onima koji imaju najniža primanja u pravosuđu. Uz povećanje minimalnih zarada od oko osam odsto, plus ovo, to će biti značajno povećanje plata“, rekao je Vučić.

On je dodao da očekuje i povećanje penzija, od čega će nešto biti dato jednokratno, a ostalo kroz uobičajeno povećavanje.

„I radnici i penzioneri mogu da se nadaju boljitku“, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao na to da država želi da ulaže novac, pa traži nove izvore rasta kako bi podstakla investicije, ali je poručio da je potrebno da građani obezbede projekte.

Vučić je meštanima sela Sige i Milanovac rekao da je Srbija, prvi put u novijoj istoriji, uspela da ostvari suficit u prvih devet meseci, koji iznosi 270 miliona evra, i da zato sada postoje uslovi da se taj novac bolje raspodeljuje.

„Iz različitih ministarstava možete da dobijete novac, ali vi morate da dođete s projektima… Ne interesuju me partije, važno je samo da dođete s projektima. Spremni smo, ako neko hoće da pravi fabriku, da obezbedimo sve pristupne saobraćajnice, samo dođite s projektima…“, rekao je Vučić.

Kad je reč o putu Gornjak–Žagubica, najavio je da će biti završen do juna sledeće godine.

Govoreći o izgradnji putne infrastrukture, premijer je rekao da se mnogo nervira zbog kašnjenja u otvaranju auto-puteva, konstatujući da se radovi ne završavaju u roku zato što ih izvode domaće firme.

„Naše firme ne rade dobro i sledeći put neću da insistiram da rade naše firme, pa ćemo dobiti na vremenu, jer pokrivaju samo svoje gubitke iz prethodnih poslova… Nema problema, sada ćemo uzeti američku, švajcarsku ili neku drugu zapadnu firmu koja će završiti u roku samo zato što neće da angažuje srpske firme“, rekao je Vučić.

Premijer je dodao da će biti izgrađeno mnogo više nego što su uradili svi ostali zajedno prethodnih 30-40 godina, ali da želi da bude izgrađeno još viš

Meštanima je poručio da je došlo vreme da im se država oduži zato što su bili strpljivi i što su verovali svojoj vladi.

„Došlo je vreme da poboljšavamo uslove života, da povećavamo i penzije i plate, i to ćemo da činimo“, rekao je Vučić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari