Vučić namerava da se sakrije iza volje naroda na referendumu o KiM 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Samo prazna obećanja, dajem ja, više ne znam ni da dijelim stvarnost od sna…

Ovim refrenom iz pesme „Prazna obećanja“ Arsena Dedića može se opisati kompletna politika Aleksandra Vučića, pa i njegov jednogodišnji mandat na funkciji predsednika Srbije – kaže Sanda Rašković Ivić, potpredsednica i poslanica Narodne stranke, i dodaje da je AV dugo kupovao vreme, nikog ništa nije pitao, a sada kada dolazi vreme „isporuke“, namerava da se sakrije iza volje naroda kroz referendum.

* Pojedine vaše opozicione kolege iz republičkog parlamenta tvrde da se uspeh Vučića može meriti činjenicom da smo sve bliže predaji Kosova, odnosno potpisivanju sveobuhvatnog sporazuma sa Kosovom.

– Kad je AV došao na vlast, četiri opštine sa severa KiM su imale predsednike opština čiji izbor je raspisao predsednik Skupštine Srbije. Država Srbija je bila prisutna kroz lokalnu samoupravu, sudstvo, zdravstvo, prosvetu i institucije države Srbije su bile prisutne na KiM. Kosovo nije imalo državni pozivni broj, nije bilo član MOK-a i nije učestvovalo na Olimpijadi. Danas Srbija kao država više ne stanuje na KiM voljom potpisnika Briselskog sporazuma. To govori o učincima Vučićeve politike na KiM, a učinak je gradualna predaja Kosova.

* Kako komentarišete što se uprkos stalnim pritiscima na Srbe na Kosovu, stalnim pritiscima iz inostranstva na naše rukovodstvo vezano za Kosovo, do sada nijednom u parlamentu nije razgovaralo o Kosovu, a Odbor za Kosovo i Metohiju sve češće je zatvoren za javnost?

– Činjenica da se već pune dve godine odbija održavanje posebne sednice o KiM vezano za Poglavlje 35, za bezbednost na Kosovu, ubistvo Olivera Ivanovića, govori da vlast ne želi da čuje niti jedno drugo mišljenje sem svoje. Kao da se plaše da bi ih neki drugačiji glasovi mogli pokolebati ili raskrinkati u namerama. Ni na jedno pitanje vezano za KiM nisam čula odgovor koji sadrži argumente. Na svako pitanje slede napadi i optužbe onih koji pitanje postavljaju. Tako se ponaša neko ko je veoma nesiguran i ko se oseća i kriv za ono što se spremio da oposli. Više puta se o KiM raspravljalo u SB UN nego u Skupštini Srbije, računajući i sednice Odbora za KiM.

* Pre izvesnog vremena predsednik Srbije je spomenuo i referendum oko Kosova. Verujete li da će se to i dogoditi i kakvo bi moglo da bude referendumsko pitanje?

– AV je dugo kupovao vreme, nikog ništa nije pitao, a sada kada dolazi vreme „isporuke“, namerava da se sakrije iza volje naroda kroz referendum. Referendumsko pitanje će postaviti on ili direktno ili kroz nečija usta. Pošto drži medije, biće tako da je na takmičenju ptica pevačica pobedio gavran, jer mu je stric predsednik žirija.

* Ima i nekih nagoveštaja da bi paralelno sa referendumom mogli da budu održani i parlamentarni izbori.

– Ako bude referenduma, biće i izbora. Tako se pojačava pritisak na birače.

* Opozicija je već dovoljno oslabljena i raštimovana, pa se čuju i strahovi da bi na sledećim parlamentarnim izborima ukoliko ne dođe do konsolidacije i ujedinjenja mogla da prođe još lošije.

– Ako se opozicija, ili barem njen autentični i relevantan deo ne ujedini, snosićemo odgovornost za pomoć jednom autoritarnom režimu i autarhiji da totalno i dugo začari u Srbiji. Sve što vredi i što miče će pobeći odavde.

* Da li je spas za opoziciju okupljanje oko Đilasovog saveza, koji uzgred budi rečeno još nije ni formiran i sa kim biste vi sve u Narodnoj stranci mogli da sarađujete, da li tu spadaju i patriotske stranke poput Dveri i DSS?

– Treba se okupiti oko nekog ko je već pokazao negde rezultat. Savez za Srbiju je to učinio na beogradskim izborima. Zalažem se za široki savez opozicionih stranaka. Opozicija nisu oni koji su bilo gde na vlasti sa SNS. DSS već dve godine gde god može ulazi u koaliciju sa SNS.

* Koliko se izborom Lutovca za predsednika DS nešto menja na opozicionom frontu?

– Očekujem da se i DS pridruži Savezu.

* Opozicija u parlamentu pokazala je svu nemoć do sada, ne uspevši ni da se dogovori o bojkotu rasprave po besmislenim naprednjačkim amandmanima, što su predlagali pojedini poslanici. Gde vi vidite rešenje?

– Formalizovanje Saveza će, verujem, dovesti do uigranijeg nastupa opozicije u NSRS.

* Zbog čega poslanici vaše stranke nisu pružili ozbiljniji otpor u vidu dokaza o navodnoj korumpiranosti vašeg lidera Vuka Jeremića, koga svakodnevno napadaju naprednjaci?

– Ne možete da dokazujete da nešto niste učinili. Onaj ko tvrdi da jeste treba da podnese dokaze, ali ne preko partijskih tabloida, već preko institucija sistema, barem od onog što je od njih ostalo.

* Da li vas je pomalo iznenadila informacija da Savet Evrope traži od Srbije da se izjasni o pritiscima naprednjaka na lokalne samouprave. Zbog čega parlamentarna opozicija ne traži takođe neku pomoć međunarodnih institucija, budući da je rad parlamenta potpuno obesmišljen besmislenim amandmanima?

– Obesmišljavanje rada Skupštine je poznato u međunarodnim forumima. Strane diplomate gledaju Vučićevom režimu kroz prste kad je u pitanju demokratija i vladavina prava, jer očekuju od njega obećano razrešenje kosovskog pitanja. To što se oglasio SE samo znači da je režim vulgarno preterao i da se više ne može okretati glava.

* Zar Narodna stranka nije imala druge kandidate pa ste vi i Dijana Vukomanović morale da budete i odbornice u Skupštini grada?

– Mi smo u Narodnoj stranci odlučili da na beogradske izbore nastupimo sa što prepoznatljivijim i „jačim“ timom. Otud Dijana i ja u Skupštini Beograda.

* Zbog čega tvrdite da je novi gradonačelnik Beograda osuđen na neuspeh i da će Beograd dobiti još jednog lošeg gradonačelnika?

– Dr Zoran Radojčić će biti gradonačelnik kontinuiteta pogubne politike Siniše Malog. Sa Goranom Vesićem kao zamenikom jasno je da će se doktor samo slikati, a Vesić će da operiše po Beogradu. To je prava propast.

* Verujete li da će sa novim rukovodstvom grada biti nešto promenjeno, s obzirom da se najavljuju novi projekti?

– Novo rukovodstvo grada neće u svom radu menjati ništa. Vidim da su članovi veća mnogi iz starog sastava. Mahom je to društvo sa diplomama privatnih fakulteta i škola, bez pravog radnog iskustva. Recimo žena koja je učiteljica bavila se preventivnom zdravstvenom zaštitom dece. Zar to nije posao za lekara? Sada ona postaje članica Veća. Nazdravlje!

* Da li vas je iznenadila podrška naprednjaka ispred Skupštine grada i čemu sve to?

– Videla sam kako ljude dovoze autobusima i iskrcavaju ih pred Skupštinom. To je uobičajena spontana podrška naprednjačkog stila. Sve je predstava i pokazivanje snage i podrške, makar ona bila odglumljena.

* Koliko će opozicija moći da utiče na neke od razvojnih projekata u gradu?

– Vlast neće hteti da posluša dobronamerne savete i predloge opozicije. To smo i u četvrtak na sednici gradske skupštine videli. Ipak značajno je da postoji neki korektiv vlasti, neko ko će upozoravati. Kao da su ovi na vlasti zaboravili da nisu vlast samo svojim partijskim drugovima i simpatizerima, već svim građanima. A 45 odsto građana im nije dalo svoje poverenje. Te ljude i njihov interes opozicija treba da brani u Skupštini Beograda.

* Zašto ste navijali za Irenu Vujović kao gradonačelnicu?

– Dr Radojičić je dva puta bio iznuđeno rešenje. Prvi put kad je bio prvi na listi, da bi sakrio Sinišu Malog. Sada je nastala prava bura sukoba u SNS između pristalica Vesića i Irene Vujović. Naravno da Vujovićeva ne bi dobila moj glas, ali izbor između Vesića i Vujovićeve je beskrajno lak. Teško je naći čoveka s manje šarma i harizme od Vesića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari