Vučić: Partnerstvo ali ne članstvo u NATO, bilo bi to previše soli na ljutu srpsku ranu 1Foto: FoNet/TV FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da se danas navršava 19 godina od 24. marta, prvog u nizu od 78 predugih dana „besomučne agresije najveće alijanse na svetu na malu ponositu zemlju u srcu Evrope“.

On je u Aleksincu ocenio da je to simbol nepravde nanete narodu koji nije ni slutio da bi takva sudbina mogla da ga zadesi na kraju 20.veka.

Vučić je na centralnoj državnoj ceremoniji, povodom godišnjice NATO bombardovanja SRJ, naglasio da je 19 najjačih udarilo na malu zemlju ponosnog i nepokorenog naroda koji čuva i brani svoje. 

Srbiju niko ne može da uništi, ma kako se trudio i koliko pokušavao, ocenio je večeras u Aleksincu Vučić i predočio da kazna koju je neko smislio još nije izvršena, jer danas od Srbije pokušavaju da naprave spomenik nečijim političkim ambicijama.

On je rekao „da su svoju akciju tada opravdavali borom protiv diktature i loših ljudi na vlasti“.  A, kada ih više nije bilo, odveli ih, kad nije više bilo diktature, prvo su proterali naš narod sa Kosova i Metohije, odvojili su Crnu Goru, a onda iz njihovog ugla definitivno odveli Kosovo i Metohiju od Srba i Srbije, rekao je Vučić.

Kazna koju je neko smislio kao da još nije izvršena, kao da cela zemlja treba da postane spomenik nečijim poltičkim ambicijama. Prete nam što ne priznajemo otimanje parčeta naše zemlje, a znaju da nisu u pravu i znaju da mi jesmo, rekao je Vučić.

Živa, vredna, radna i bogata Srbija je njihova kletva, a naš zadatak i budućnost, rekao je  Vučić, koji je dodao  da ni „mi nismo uvek bili sveci, ali nismo otimali tuđe“.

Hoćemo od neprijatelja da postanemo prijatelji, hoćemo partnerstvo, ali ne članstvo u NATO, bilo bi to previše soli na ljutu srpsku ranu.

Dodik:Protiv oprosta i zaborava

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je večeras u Aleksincu da se ne sme oprostiti i dozvoliti da ode u zaborav činjenica da su pojedini izabrali Srbiju i srpski narod za metu, što su ga cinično i arogantno bombardovali iz daljine.

Kako oprostiti? Nikako, ne dozvoliti da ode u zaborav, a nema ih danas ovde, niti kod porodica koje su takav način izgubili najdraže, nisu tu da kažu da im je žao, rekao je Dodik na centralnoj državnoj seremoniji povodom godišnjice NATO bombardovanja SRJ.

Jugoslavija je bila naša istorijska zabluda, u kojoj su Srbi dali svoju državu na početku tog veča, a na kraju doživeli bombardovanje, ocenio je Dodik i ponovio da „srpski narod ne sme da oprosti da su nas cinično, arogantno i bezočno bombardovali iz daljine”.

Republika Srpska je zagledana u snagu Srbiju i zahvlana rukovodstvu u predsedniku Aleksandru Vučiću što gradi od Srbije stabilnu i najaču regionalnu zemlju. Samo na takav način i mi u RS vidimo našu slobodu i snagu, rekao je Dodik. (kraj) zvs/ivt 20:42

Oprostili ali nismo zaboravili

Bratislav Miladinović iz Aleksinca, kojem je u bombardovanju tog grada poginuo deo porodice, poručio je večeras da prema ljudima iz NATO pakta ne oseća ništa, da je ravnodušan, ali da veruje da će odgovarati za svoja dela.

Ne prihvatam da će smrt nevinih obezbediti nekome bolje sutra, a to je ono po što nas razlikuje i čini nas ljudima, rekao je Miladinović na centralnoj državnoj ceremoniji povodom godišnjice NATO bombardovanja SRJ.

Oprostili smo, ali nismo zaboravili, rekao je Miladinović, kojem su u bombardovanju poginuli otac, majka i sestra, a supruga i dvoje dece povređeni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari