Vučić nije prisustvovao Evropskim sportskim igrama zbog učešća Kosova 1Foto: Beta/Darko Vojinović

Vučić je rekao novinarima u Minsku da je beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku bilo teško što on nije prisustvovao otvaranju Evropskih sportskih igara, ali da je morao da postupi kao predsednik Srbije.

„Ljudi su vodili o nama računa na svaki način. Žao mi je ako sam razočarao beloruskog domaćina, ali nisam imao izbora“, rekao je Vučić i dodao da je Lukašenko bio toliko fer i da je vodio računa da „nema nikakvog Kosova gde god inspekcija Olimpijskog komiteta nije prošla“.

Srna prenosi da je dodao da beloruski domaćini nisu dali predsedniku samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju da uđe u glavnu ložu.

Govoreći o odlaganju sastanka Beograda i Prištine u Parizu, Vučić je rekao da nije srećan zbog toga i da Amerika želi glavnu ulogu.

Vučić je istakao da je za Srbiju nemoguće da su svi koji žele da imaju glavnu ulogu da oni koji su priznali nezavisnost Kosova.

„Nije ovo poraz Francuske i Nemačke, kako mnogi govore u svetu. Ovo je teška situacija za sve nas, teška za Srbiju“, rekao je on, a javila je agencija Srna.

Vučić je naveo da se Albanci nadaju čudima, ali da toga u politici nema.

„Mogu da dovedu koliko god Amerikanaca, ali džaba im to. Nadam se da ćemo u međuvremenu izbegavati tenzije“, rekao je Vučić.

On kaže da to što premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj vodi hajku protiv Srba i govori da su protiv države Kosovo, govori o njihovoj nervozi, kao i licitiranje imenima Srba koji im se suprotstavljaju i „stavljanju meta na njihovu glavu“.

„Pa svi su protiv države Kosovo, samo što neki smeju da kažu, neki ne. Albanci znaju da Srbija danas živi svoje najbolje vreme i oni znaju da se nama žuri da razvijemo našu zemlju, a za sve je to potrebna stabilnost. Da, nama se žuri, ali to ne znači da možete da ponižavate Srbiju“, rekao je Vučić.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je prisustvovao otvaranju Evropskih sportskih igara u Minsku, sinoć je demonstrativno, nakratko napustio svečanu ložu u trenutku kada je ispred nje defilovala ekipa sportista samoproglašenog Kosova.