Vučić obišao vojnike na nepoznatoj lokaciji 1Arhivska fotografija Foto: Fonet/MOD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak je na nepoznatoj lokaciji obišao jedinice Vojske Srbije i govorio im o njihovim zadacima, saznao je RTS.

Objavljeno je da Vučić u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika generalštaba general-potpukovnika Milana Mojsilovića obišao vojnike i sa njima razgovarao o postavljenim zadacima. Ministarstvo odbrane Srbije je prekjuče najavilo da će Vučić u naredna tri dana obilaziti jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu Srbije.

Albanci sa kojima je u petak u Preševu razgovarao novinar Danasa kažu da se odluka o vojsci Kosova „odavno očekivala“ i da „drsko pozivanje Beograda na Rezoluciju SB UN 1244 samo može da izazove incidente“, uključujući i poziv Beograda da Srbi bojkotuju ulazak u vojne formacije Prištine.

Saobraćaj na administrativnim prelazima Končulj i Dobrosin u oba smera funkcionisao je normalno u putničkom delu, jer je trgovina robom zbog carinskih taksi vlasti u Prištini i dalje pod embargom.

Srbi strahuju da ukoliko dođe do eskalacije nasilja na severu Kosova, najteže mogu da prođu Srbi južno od Ibra u Kosovskom Pomoravlju gde živi više od 40.000 nealbanskog stanovništva. U tom slučaju moglo bi da dođe do intervencije srpskih snaga bezbednosti, što bi se po sistemu „spojenih sudova“ nužno odrazilo i na opštine uz administrativnu liniju sa KiM, ali i susednu Makedoniju.

Samardžić: Zakasnio nekoliko godina

Beograd

– Slobodan Samardžić, bivši ministar za KiM, izjavio je za Danas da Beograd više ne može da vodi pasivnu i reaktivnu politiku prema kosovskim Albancima, kao što to Aleksandar Vučić radi poslednjih pet-šest godina, jer će u protivnom za nekoliko meseci „potpisati kapitulaciju kako bi Srbi na KiM ostali u životu“. „Zahtev za održavanje hitne sednice SB UN je međunarodna akcija, jer se radi o kršenju jedne od rezolucije SB. Ne treba očekivati kritičnu odluku jer su u SB najveći podržavaoci vojske Kosova – SAD i Velika Britanija. Pravo tu ne više ne može ništa, ustupa mesto politici i sili. Ali, država Srbija, ako želi, može da vodi aktivnu politiku odvraćanja. Jedna od mera je i šetanje po Kopnenoj zoni bezbednosti, sa kojom je Vučić zakasnio nekoliko godina. Možda to nije ni mogao kao potpredsednik Dačićeve vlade koja decembra 2012. potpisala integrisano upravljanje prelazima“, kaže Samardžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari