Dogovoren nastavak pregovora za četvrtak 16. jul 1Foto: Instagram

Posle 20 meseci nastavljeni su pregovori Beograda i Prištine uz posredstvo predstavnika Evropske unije, putem video sastanka održanog danas.

Kako je na svom Instagram profilu napisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dijalog pod pokroviteljstvom EU posle dvadeset meseci se nastavlja.

– Dogovorene su i teme za sastanak u Briselu u četvrtak, napisao je na Instagramu.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj rekao je u video poruci nakon sastanka da su danas nastavili dijalog Beograda i Prištine sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.

– EU je bila i ostaje spremna da podrži i olakša napore na pronalaženju sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji, rekao je Borelj.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je rezultat današnjeg video sastanka predstavnika Srbije, Kosova i Unije dogovor o ključnim elementima procesa dijaloga Beograda i Prištine.

Po završetku sastanka, Lajčak je rekao da je postignut dogovor i o dnevnom redu sledećeg sastanka koji će biti održan uživo u četvrtak u Briselu.

„Drago mi je što mogu da kažem da je dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova uz posredstvo Unije obnovljen posle 20 meseci“, kazao je Lajčak.

On je zahvalio obema stranama na današnjem „konstruktivnom angažmanu“.

Uz Lajčaka, na današnjem video sastanku učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti i šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Uoči sastanka, Borel i Lajčak su prvo odvojeno razgovarali sa Hotijem i sa Vučićem.

https://www.instagram.com/p/CCiT_ExpC-S/?igshid=1hxyplf6z3hpc&fbclid=IwAR297bJG8nUO-xkMJPOCTIXQxVFCLmMIjVf9SeRhjn0mksyUgUFm3yM4UyM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari