Vučić: Pitanje bojkota je izbor opozicije, nema načina da dođe do izborne krađe 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će opozicija sama odlučiti da li će bojkotovati izbore ili ne, ali da on može da garantuje da nema načina da dođe do izborne krađe i da je spreman da omogući da to potvrde i međunarodne institucije.

U intervjuu za Prvu televiziju, Vučić je rekao da od 15 ljudi na biračkom mestu njih 10 predstavljaju opoziciju i da nije moguće da dođe do izbornih manipulacija ni na samom izbornom mestu ali ni posle glasanja.

„Što se bojkota tiče, to je njihov izbor. Mi pozivamo da se pregleda (birački) spisak… Nema načina da se pokradu izbori… Apsolutno ću to da garantujem ali ćemo pozvati međunarodne institucije, da se već jednom ta priča završi“, rekao je Vučić.

Komentarišući optužbe opozicije o medijskoj situaciji, Vučić je rekao da je to glavna primedba opozicije, ali da oni nemaju problem sa tim kada se u opozicionim medijima vodi kampanja protiv njega 24 sata dnevno.

„Vode kampanju 24 sata protiv mene. Ali zato sve ove ostale medije koji nisu istomisleći, njih treba da ugasimo i da ih linčujemo. To je to demokratsko ponašanje“, rekao je Vučić i dodao da postoje mediji koji su provladini, ali da to nisu njegovi mediji.

On je rekao da je potrebno da vlast sagleda čime je to nezadovoljan srednji i bogatiji sloj društva, kako bi im pomogli.

„Posebno mladim ljudima. I zato ćemo u novom investicionom ciklusu da obratimo pažnju na mlade, ne samo na stanogradnju nego i zapošljavanje. I to ne samo u fabrike sa najnižim platama, nego i u robotičku industriju i sve ono što čini digitalnu Srbiju“, rekao je on.

On je da očekuje da će premijer Velike Britanije Boris Džonson ove ili naredne godine doći u Srbiju.

„Ako ja to smem da kažem u njegovo ime, ja sam siguran da će Boris da dođe u Srbiju ove ili naredne godine. Ja sa Borisom imam dovoljno otvoren odnos to da tražim. Neće njihovi zahtevi da budu laki za nas, ali sam siguran da ću uspeti da ga dovedem u Srbiju“, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Upitan o odlasku doskorašnjeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja u Hag, kako bi se pojavio u Specijalnom sudu, Vučić je rekao da se dogodilo ono što je i prognozirao – da će se zadržati od 24 do 48 sati, „da vidi hotele u Hagu“.

Na pitanje šta mu je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johane Han rekao, Vučić je odgovorio da je Han „normalan i pristojan čovek i da želi nastavak dijaloga“ Beograda i Prištine.

Upitan kako će se do dijaloga doći, Vučić je rekao: „Teško, čekamo da ukinu takse“, a na pitanje da li će do dijaloga doći pre kraja godine, Vučić je rekao da će do dijaloga morati da dođe kad tad, ali da ne zna kada će to biti. On je rekao da ne veruje da će pravda biti zadovoljena i da „srpska suza nema roditelja“.

„Mi moramo da pokazujemo mir, strpljenje, trpeljivost, stabilnost. To je ono što mora da bude naša politika, a ne ishitrenost i nervoza“, rekao je Vučić i dodao da ne zna u kom kontekstu je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da je strpljenju Srbije došao kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari