Vučić pokušava da izazove građanski sukob u CG 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Risto Božović)

Režim u Srbiji ima vrlo značajnu ulogu u pokušajima da se između građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi i onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci iskopa nepremostiv jaz i napravi večna podela, ocenjuje za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, u odgovoru na pitanje kako vidi ishod predstojećeg ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju, 5. septembra, odnosno doprinos tamošnjoj krizi koji zauzima predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma ističe da Srbija ne odustaje od svoje politike iz 90-ih godina, dok Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, za Danas napominje da vrh vlasti u Srbiji, kao i opozicija, svojim činjenjem i nečinjenjem stvaraju opasnost od velikog i opasnog građanskog sukoba.

ZA dva dana, na Cetinju, odviće se ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog. Tome se usprotivio predsednik CG, Milo Đukanović, najavljujući da će tog dana protestovati sa ostalim građanima te države koji se protive da se takav verski obred odvija na Cetinju, smatrajući ga uzurpacionim činom od strane Srpske pravoslavne crkve. Premijer CG, Zdravko Krivokapić, s druge strane, imenovan na funkciju predsednika vlade, uz pomoć upravo ove verske institucije, odustao je od prisustva zbog pretećih tenzija u društvu. Predsednik Srbije, međutim, za sada, javno ne odustaje od puta na Cetinje, odnosno izbegava da saopšti javnosti konačnu odluku o svom prisustvu ustoličenju Joanikija.

U međuvremenu, pozivnice upućene za ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju povučene su posle odluke da se ono održi samo u prisustvu sveštenstva.

– Društvene tenzije u Crnoj Gori su očigledno povećane i sudeći po medijskim izveštajima, situacija je na ivici konflikta. Ipak, nadam se da stvarno stanje u toj zemlji nije tako dramatično kao što nam predstavljaju mediji i da podele među građanima nisu zaista toliko duboke i oštre. Štaviše, iz ličnih kontakata sa ljudima u Crnoj Gori nemam utisak da je toliko napeto kako nama ovde prikazuju. Crnoj Gori je potrebna i vlast i opozicija koja će raditi na prevazilaženju podela, a neće ih produbljivati, dok crkvena pitanja i veru treba prepustiti crkvi. Ustoličenje novog mitropolita se politizuje sa raznih strana i iz raznih motiva, a to nikako nije dobro. Nama je posebno važno da se u takvoj situaciji vlast u Srbiji pravilno postavi, a to nažalost nije slučaj – kaže Dragana Rakić.

Vučić pokušava da izazove građanski sukob u CG 2
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Kako dodaje, sadašnja vlast u Srbiji želi da i u Crnoj Gori napravi isto ono što je napravila i na Kosovu, odnosno da stvori nekakvu Srpsku listu u koju će okupiti svoje Srbe i preko koje će završavati svoje političke i poslovne kombinacije.

– Vučić je od Srbije napravio sigurnu kuću za kriminalce iz regiona. Planove im izgleda kvari sadašnja Vlada Crne Gore i zbog toga kabinet premijera Krivokapića sve vreme trpi snažne pritiske i jedne i druge strane. U svemu tome vrlo veliko učešće očigledno ima i organizovani kriminal, kome je vlada u Podgorici zadala vrlo snažan udarac nedavnom rekordnom zaplenom krijumčarenog kokaina. U takvoj situaciji Crnoj Gori je potrebna politika koja će se izdići iznad svih podela i koja će ponuditi rešenje za konflikt dva identiteta – srpskog i crnogorskog. Takvu politiku treba da podrži i Srbija – zaključuje Dragana Rakić.

Prema rečima Zorana Vuletića, politika koju je Vučić 90-ih iz drugog reda glavno komandujućih Miloševića i Šešelja vatreno podržavao i u dobroj meri kreirao uništila je bivšu zajedničku zemlju.

Vučić pokušava da izazove građanski sukob u CG 3
zoran vuletic 02 foto medija centar

– Mnogima je teško da slušaju i čitaju o ovim stvarima, mnogi i svesno negiraju ove činjenice, ali ne vidim drugi način osim da se istinom odužimo ubijenima. Ima ih 130.000 nasilno raseljenih, više od milion sa uništenim životima. Sve je to epilog nakazne politike koja nam se ponovo poslednjih par godina natura kao pobednička i ona koja brani Srbe od čitavog sveta koji želi da nas uništi. Kroz gvozdenu kontrolu medija lažno se optužuju susedi za napade na Srbe i sve što je srpsko, uz prećutnu saglasnost Zapadnih zemalja. Kampanja koja neverovatno podseća na onu sa kraja 80-ih i 90-ih uz izvođače radova na terenu poput Andrije Mandića u CG i njegovog DF-a, Dodika i svih ostalih političara u RS uključujući novu ,,nadu’’ Draška Stanivukovića – smatra sagovornik Danasa.

Vuletić ističe da se akcenat posebno stavlja na Kosovo, kao na teritoriju koja mora da se brani do poslednje kapi krvi.

– Svakoj zdravorazumskoj osobi jasno još od juna 1999. i potpisa u Kumanovu da smo ga izgubili. SPC je svakako konstantna udarna politička pesnica nacionalističke ideologije upakovane danas u tzv “srpski svet”, a zapravo se radi o novom pokušaju da se ostvari stari Miloševićev i Šešeljev san. Ne propušta se prilika kako bi se podigle tenzije u susednim zemljama. Pre godinu dana to su bile litije u CG na čijim krilima je formirana nova vlast, a danas je to ustoličenje Joanikija za mitropolita. Negiranje CG države kao i negiranje Crnogoraca, uz negiranje BIH i bošnjačkog naroda je u ovom trenutku najbitnija stvar kojom se Vučić i njegova Vlada bave, iako on lično takve stvari ne izgovara već angažuje svoje poslušnike – kaže predsednik GDF.

Kako dodaje, “Vučićevo skrivanje iza Vulina i Brnabić je kratkog daha”, odnosno komfor koji “Vučić još uvek može da oseća na sastancima poput onog na Bledu uz razumevanje Janše i Orbana”, uskoro će, prema rečima našeg sagovornika, zameniti mnogo ozbiljniji zahtevi da se Srbija konačno opredeli šta želi.

Nebojša Zelenović napominje da se Vlada Crne Gore bori da promeni tu zemlju na bolje. Rat protiv kriminala, ističe on, je jedna od odlučujućih stvari u toj borbi.

Vučić pokušava da izazove građanski sukob u CG 4
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

– Politička zloupotreba ustoličenja mitropolita Joanikija jeste samo pokušaj zaustavljanja promena u Crnoj Gori. Bilo bi veoma loše za ceo Zapadni Balkan da eventualni nemiri, kojima je verski obred ustoličenja mitropolita samo povod, destabilizuju vladu Crne Gore i odlože donošenje važnih odluka u parlamentu, a pre svega izbor novih tužilaca. Borba protiv organizovanog kriminala, na ovaj način, pretrpela bi veliki udarac – zaključuje Zelenović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari