Vučić: Popović nije imao zlu nameru, nije njegovo da procenjuje o evropskim integracijama 1Foto: Beta/Emil Vaš

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će se „verbalni sukob“ premijerke Ane Brnabić i ministra Nenada Popovića završiti razgovorom i dodao da predsednica Vlade ima njegovo puno poverenje.

Odgovarajući u kasarani „Mija Stanimirović“ u Nišu na pitanje novinara, Vučić je rekao da „veruje da će sve to biti u redu“ i da ne misli da je Popović imao zlu nameru.

„Nije njegovo da procenjuje da li je Briselski sporazum ‘mrtav’ i da li smo ‘završili’ sa evropskim integracijama. On, kao predsednik političke partije, ima pravo na mišljenje, ali kao član Vlade – nije njegov posao da to procenjuje“, rekao je on.

Vučić je ocenio da je Popović trebalo da se prvo konsultuje s premijerkom o tome.

On je dodao da je to pitanje za premijerku, a da on samo iznosi svoje mišljenje.

Ministar bez portfelja Nenad Popović izjavio je u subotu da je „Briselski sporazum mrtav i da „evropskih integracija Srbije više nema“, na šta mu je premijerka odgovorila izjavom da je to suprotno stavu Vlade.

Premijerka Brnabić upozorila je da je svaki ministar dužan da sprovodi dogovorenu politiku, navodeći da su oni ministri koji to nisu u stаnju, „slobodni dа nаpuste“ Vladu Srbije.

Popovićeva Srpska narodna partija (SNP) je u nedelju uzvratila saopštenjem da je „spremna da ne bude deo Vlade Srbije“ ako smeta nekome to što „brane Kosovo i Ustav Srbije, što žele da jačaju prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom i što kažu da neće da daju ni metar zemlje, niti da zbog evropskih integracija budu genocidan narod“.

„Neka smene ministra (Nenada) Popovića i saopšte građanima da su ga smenili jer se zalagao za poštovanje Ustava i Rezolucije 1244 po pitanju Kosova. I zato što nije bio spreman da prekrši zakletvu koju je dao na Ustavu, kao i svi drugi ministri, da je čitavo Kosovo Srbija. Ni metar manje“, saopštila je SNP.

O poljoprivredi, kiši, fudbalu, BDP, Fijatu, rafineriji: „Sve u svemu ide dobro“

Vučić: Popović nije imao zlu nameru, nije njegovo da procenjuje o evropskim integracijama 2
Foto: FoNet_ Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas ocenio je da će „poljoprivreda biti dobro“, rekao da očekuje rekordan rod kukuruza i da je jučerašnja kiša dobrodošla, posebno za soju.

„Kao indijanski vračevi, svaki dan molim kišu da padne da bi dodatno pomogla rodu. Kad vidite sve brige svoje zemlje, sekirate se da li će pasti kiša, da li će Radnički da izbaci Floru“, rekao je Vučić i objasnio da fudbalska takmičenja donose zaradu, te da gleda „koliko je to evra manje ili više za Srbiju“.

„Zato se nadam da će Partizan i Zvezda da igraju u Evropi jer – koliko sam razumeo, Liga Evrope donosi 10 miliona evra, a Liga šampiona 20 miliona evra“, rekao je Vučić novinarima posle primopredaje oklopnih vozila koje je Srbija dobila od Rusije.

Ocenio je i da je rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5 „vrlo pristojan“, a i da, uprkos nekim problemima, „sve ide dobro“.

Rekao je da je bilo problema jer je Fijat spustio proizvodnju, da će problema biti i zbog remonta Rafinerije, kao i da ima još nekih problema.

„Ali sve u svemu ide dobro, kao što vidite“, rekao je Vučić

O opoziciji: „Što više viču to znači da su sve nervozniji“

Vučić: Popović nije imao zlu nameru, nije njegovo da procenjuje o evropskim integracijama 3
Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Svi ljudi u Srbiji treba da budu pošteni pred sobom, svi znaju i sve razumeju i čekajte da vidite kome će iz Srbije Albanci sledeće godine da prave spomenik u Prištini, a nisam ja, pozivajući se na odluku iz 2010. godine, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić o pisanju štampe da je Vuk Jeremić pozivao Rusiju da prizna nezavisno Kosovo.

Kada ne nosite odgovornost, lako je da se ponašate neozbiljno, a ja ne mogu i ne želim, rekao je Vučić novinarima u kasarni u Nišu gde je prisustvovao prikazu ruskih oklopnih vozila BRDM 2.

Vučić je, odgovarajući na pitanja o Jeremiću, naglasio da su neki izgubili živce zato što ih narod neće. Nemojte da se sekirate zbog toga, jer što više viču to znači da su sve nervozniji. Uvek daju novi rok da nagrabusim, a svi zajedno nemaju 10 odsto, rekao je Vučić ocenjujući da se u subotu na protestu okupilo „260 i zauzelo ceo grad, ne daju ljudima da prođu, a svaki put naruže tunel“.

On novinarima nije želeo da odgovori kako su vojna vozila stigla iz Rusije, pošto su Ruminija i Bugarska zabranile transport svojim teritorijama.

Ne bih da govorim, poštujući međunarodno-javno pravo i ugovorne obaveze sa Ruskom Federacijom, ali uspeli smo da dopremimo vozila na teritoriju Srbije, rekao je Vučić. Vučić je rekao da kasne radovi na istočnom koridoru, zbog čega nije srećan, ali je uveren da će sve biti završeno za dva meseca.

On je najavio da će 18. avgusta biti otvoren put Obrenovac-Ub-Lajkovac-Ljig-Čačak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari