Foto: FoNet / TV FoNet

Mi smo u ponedeljak zvanično saznali da se na Srbiji primenjuju različiti aršini u odnosu na zemlje EU i da su neki imali pravo da otmu teritoriju Srbije i to bez ikakvog referenduma, rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihajom Tudoseom.

Prema Vučiću, o kakvoj vladavini prava se od Srbije traži da govori kada je pokazano da je pravo stavljeno pod noge i pogaženo.

Sve što ste mogli da pogazite ste pogazili, rekao je Vučić i dodao da ne treba niko da mu govori da prekine, jer u suprotnom Srbija neće ući u Evropu.

Vučić je rekao da mu niko ne preti, ali da mu traže da neke stvari ne radi.

„To nemojte, jer trebalo je sebi da kažu pre devet godina kada su priznavali“, konstatovao je Vučić i ocenio da je teško danas biti na čelu Srbije.

On je upitao i kada je bio demokratski referendum na Kosovu, a potom je konstatovao da nije bio nikad.

I bez tog i takvog referenduma, neko je doneo odluku da se Srbiji otme teritorija. Sada mi treba da kažemo super i hvala vam, dodao je Vučić.

Njihov problem sada je što ne znaju kako da izađu iz te priče. Svi znaju da je jedino pravo koje postoji, jedino pravo jačeg, konstatovao je Vučić.

On je naveo i da ne može niko da mu kaže da je navodna humanitarna katastrofa bila razlog za otimanje nečije teritorije.

Prema Vučiću, nebulozna su objašnjenja onih koji ukazuju da je Španija član EU, a Srbija ne.

On je ocenio i da je notorna neistina da je odluka o nezavisnosti doneta na osnovu Rezolucije Ujedinjenih nacija.

Nikakvih pravnih principa niti međunarodnog prava u tome nije bilo, podvukao je Vučić koji je istakao i da Srbija poštuje integritet Španije i da je to za Srbiju prijateljska zemlja.

On je rekao i da su mir i stabilnost najvažniji za Srbiju i da je sa premijerima susednih zemalja razgovarao o razvoju infrastrukture.

Za nas je veoma važna interkonekcijska veza sa Bugarskom, ocenio je Vučić i dodao da je Srbija na evropskom putu.

Upitan o izborima u Beogradu i izjavama Saše Jankovića, Vučić je rekao da Janković nema šta drugo da radi nego da tvituje.

Janković je na tviteru napisao da su stigli „prvi zvanični podaci o upisima u birački spisak u Beogradu poslednjih meseci“ i ocenio da je „izborna krađa već počela“.

Mislite da iko ima vremena da se bavi lokalnim izborima. Čovek nema šta drugo da radi nego da tvituje. U godinama kada su ovi njegovi vladali bilo je mnogo više razlike između prijavljenih i odjavljenih birača. Čovek pojma nema, zaključio je Vučić.

 

Saradnja u oblasti infrastrukture i energetike

Predsednik Srbije i premijeri Grčke, Rumunije i Bugarske razgovarali su danas o unapređenju saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, kao ključnih za privlačenje investicija i ekonomski razvoj regiona.

To će biti i jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji, u prvoj polovini 2018. godine, a bugarski domaćini kažu da će to, zapravo, biti predsedavanje Balkana, prenela je Radiotelevizija Srbije.

Bugarsko-grčki projekat „Od mora do mora“ kojim se planira da železnička pruga poveže po tri glavne luke dve zemlje dobiće dva nova kraka – ka Srbiji i Rumuniji.

To su dogovorili premijeri Bugarske, Grčke i Rumunije i srpski predsednik. Time će region privući nove investicije i sa istoka i sa zapada i ekonomski napredovati, navodi RTS.

„Želimo da budemo motor napretka, Srbija je veoma važna i zbog Crnomorske strategije, zato nemojte da ste iznenađeni prisustvom predsednika Vučića“, rekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Na Balkanu nema velikih, svi smo jednaki, ne treba u Evropi da budemo prepoznatljivi kao mesto ubistava, već mesto prosperiteta. Želimo da pomognemo Uniji da ne razmišlja o nama, da nismo problem, dodao je Borisov.

Premijer Grče Aleksis Cipras rekao je da EU treba da odigra ulogu koja joj pripada kako bi se sačuvale demokratske vrednosti.

„Najpre moramo da rešimo unutrasnje probleme. Postoji nova vizija o Balkanu, zato cemo uskoro sarađivati u oblasti energetike, transportnih veza, upravljanja krizama i bezbednosti“, rekao je Cipras.

Predsednik Vlade Rumunije Mihaj Tudose je ocenio da je važno da sve četiri države deluju kao jedan partner u odnosima sa ostalim delovima Unije.

„Pokrenuli smo saradnju sa Srbijom, mi smo deo Zapadnog Balkana koji može da bude ulaz ka Evropi, ili izlaz, imamo strateški i ekonomski interes, ali su nam važni i dobrosusedski odnosi“, objasnio je Tudose.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za Srbiju važna intekonekcijska veza sa Bugarskom i da je tu najveći deo priprema izvršen, kao i da očekuje realizaciju u što skorijem roku.

„Istovremeno, razgovarali smo o politici. Srbija se nalazi na evropskom putu i ja sam zahvalan i Bugarskoj i Rumuniji i Grčkoj na velikoj podršci koju nam pružaju na tom evropskom putu, zaključio je Vučić.

Vučić: Nema razloga za vanredne parlamentarne izbore

Ne vidi razlog da sa predstojećim beogradskim izborima budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori. Pojma nemam, nisam se time bavio. Ne mogu da se bavim malim temama i lokalnim izborima – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić  za televiziju Prva.

Vučić koji boravi u Varni u Bugarskoj rekao je da trenutno ne vidi razlog za vanredne parlamentarne izbore, ali da se „šansa protivniku“ može pružiti ako dođe do krize. On je čestitao svojim protivnicima i da priznao da ih se mnogo plaši.

„Mnogo se plašim, izgleda da su već pobedili. Čestitam im“, rekao je Vučić.

On je  ocenio je da će Vojska Srbije, posle dolaska šest aviona MiG-29 iz Rusije, koji će biti dovedeni na standard 4+ generacije, imati „ubedljivo najsnažniju“ lovačku eskadrilu u regionu.

Vučić je podsetio da su četiri aviona već dopremljena iz Rusije, a da će preostala dva biti isporučena Srbiji do petka.

„Svi su pričali da nisam ispunio obećanje, najviše su me napadali oni koji su doveli do toga da nemamo nijedan vazduhoplov. Imaćemo ozbiljnu eskadrilu jer ne postoji mašina koja bi bila bolja do MiG-a 29 u bliskoj vazdušnoj borbi – naveo je Vučić. Prema njegovim rečima, Srbija je nabavkom aviona iz Rusije rešila problem u narednih 20 godina.

 „Imaćemo i više aviona, nastavićemo da jačamo naše vazduhoplovstvo jer to je važno kako bi čuvali našu slobodu i nezavisnost, od toga ne postoje veće vrednosti“, dodao je predsednik Srbije.