Vučić: Prijateljstvo srpskog i kineskog naroda je čelično 1Arhiva Foto: predsednik.rs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Narodne Republike Kine Li Mančanga, koji mu je uručio pismo predsednika Si Đinpinga. Predsednik Si je, kao što je ranije saopšteno, prihvatio poziv predsednika Vučića da ponovo poseti Srbiju.

Ambasador Li je predsedniku Vučiću preneo i pozdrave predsednika Sija, želje za uspeh i prosperitet Srbije i njenih građana, kao i zahvalnost za lični doprinos unapređenju prijateljstva dveju zemalja.

Predsednik Vučić je, zahvaljujući na pismu, rekao:

Vaša Ekselencijo, dragi prijatelju,

Prijateljstvo srpskog i kineskog naroda je čelično, i, kao što je predsednik Si više puta rekao, to prijateljstvo niko ne može da sruši. Ono je pokazano, dokazano, potvrđeno u najtežim trenucima kroz srpsku istoriju. Mi smo veoma zahvalni narodu Narodne Republike Kine i kineskom rukovodstvu na čelu sa predsednikom Si Đinpingom na podršci koju pruža Republici Srbiji, našem narodu i našim građanima. Mi ćemo i danas da razgovaramo o brojnim projektima između Kine i Srbije. Od infrastrukturnih projekata posebno će biti zadovoljni građani Arilja, Ivanjice, Sjenice, Novog Pazara i drugih mesta, zbog toga što ćemo da razgovaramo o nastavku saradnje i izgradnje autoputa prema Boljarama, prema granici sa Crnom Gorom, ali i o mnogim drugim projektima. Ja znam da ničega od toga ne bi bilo da nema direktne podrške predsednika Sija i, rekao bih, možda preterano, ne samo njegovog dobrog odnosa, već i njegove ljubavi prema Srbiji. Zato je vest o njegovoj želji da se ponovo sastanemo od ogromnog značaja za Srbiju. Ja sam bio ne samo zadovoljan kao predsednik Republike, već i ponosan na svoju zemlju što je mogla da privuče pažnju predsednika Sija i što ćemo ponovo da imamo tu čast da razgovaramo sa njim. Odnos Srbije prema Kini je takav da možete da ga osetite i vidite na svakom koraku. Naši građani, naš narod, izuzetno cene, poštuju i vole Narodnu Republiku Kinu i kineski narod.

Što se tiče našeg odnosa prema predsedniku Siju, mi mu želimo dobro zdravlje, želimo mu da dugo i uspešno rukovodi, kao što je i do sada rukovodio, u interesu kineskog naroda, ali, rekao bih, i svih naroda koji žele da očuvaju svoju nezavisnost, koji žele da unapređuju ekonomsku, trgovinsku i svaki drugi oblik saradnje.

Mnogo vam hvala, jer Vaše prijateljstvo i prijateljstvo predsednika Sija mnogo znače i Republici Srbiji i našem narodu. Iako smo mi mala zemlja i brojčano mali narod, daćemo sve od sebe da to naše prijateljstvo pokažemo i potvrdimo i u trenucima kada mnogi drugi ne budu bili na vašoj strani. Hvala još jednom, a ja ću u narednim danima napisati posebno pismo za predsednika Sija. Molim Vas da ga uručite predsedniku Narodne Republike Kine,“ rekao je predsednik Vučić.

Ambasador Li je naglasio da će, odmah posle sastanka, predsedniku Siju poslati izlaganje predsednika Vučića. On je naveo da je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nedavno održao posebnu konferenciju za novinare, na kojoj je, odgovarajući na pitanja, naglasio da Srbija podržava i učestvuje u inicijativi „Jedan pojas, jedan put“. Ministar Vang je tada naveo i da je Železara Smederevo primer sjajne saradnje između Kine i Srbije, rekao je kineski ambasador.

Srpski predsednik i kineski ambasador razmotrili su konkretne korake oko realizacije zajedničkih projekata, poput izgradnje Industrijskog parka u Beogradu i završetka deonica auto-puteva, koje grade kompanije iz Kine. Ambasador Li je preneo da postoji veliko interesovanje kineskih kompanija za buduća ulaganja u Srbiji, pomenuvši kao primer revitalizaciju regionalne deponije u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari