Vučić: Ne bude li kompromisa, pitanje trenutka kada će Albanci napasti 1Foto: buducnostsrbijeav / instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoje dve mogućnosti u vezi s Kosovom – normalizacija odnosa Srba i Albanaca i zamrznuti konflikt, za koji je rekao da ne znači ništa i da Albanci mogu da ga odmrznu u svakom trenutku i napadnu Srbe.

„Pitanje je trenutka kada će Albanci da napadnu Srbe. Pitanje je dana i meseca jer oni to ne mogu više da podnesu“, rekao je Vučić podnoseći izveštaj o Kosovu i Skupštini Srbije.

On je kazao da zamrznuti konflikt ne može da bude rešenje jer ga Albanci neće.

Vučić je kazao da će dati sve od sebe ako Priština ukine takse na uvoz robe iz Srbije, da dodje do nekakvog kompromisa – „rešenje u kom će se voditi računa o interesu našege naroda, bezbednosti i sigurnosti naših ljudi i crkava i manastira, ali i o interesima Srbije“.

Vučić izjavio je danas na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se razmatra izveštaj o Kosovu i Metohiji, da zapadni mediji danas ocenjuju da je političko ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića uništilo šansu za razgraničenje.

On je rekao i da je udruženim snagama nekih stranih zemalja, Albanaca sa Kosova i dela političara iz Srbije, od severa Kosova napravljena laka meta, ali je sve njih upozorio da će Srbija znati da odbrani svoj narod.

Vučić je dodao da je i dalje neophodno da razgovara sa predstavnicima kosovskih albanaca, jer je to važno za Srbiju. „Moramo da razgovaramo. Da li neko misli da je meni lepo da razgovaram sa Tačijem i njemu sa mnom? Gore je njemu da razgovara sa mnom, nego meni s njim“, rekao je Vučić. On je dodao da je dijalog bio važan i u interesu i srpske i albanske strane, jer je važno da se postigne mir.

„Mi smo tim dijalogom uspeli da sačuvamo mir na Kosovu i Metohiji. Bio je veoma mali broj teško ranjenih, a ubijenih, ne računajući Olivera Ivanovića, gotovo da nije bilo u međunacionalnim sukobima“, kazao je Vučić i dodao da tokom razgovora nije bilo ozbiljnijih bezbednosnih kriza.

Vučić je dodao da „partneri“ više ne smatraju da je pitanje Kosova završena stvar i da će glas Srbije morati da se čuje, ali je istakao da Srbija neće moći da dobije sve što želi i traži. „Apsolutno sam, međutim, siguran da ćemo da dobijemo više od onoga što smo imali 2008“, rekao je Vučić.

Vučić je precizirao da je tokom 2016. održano 46 sastanaka Beograda i Prištine, 2017. godine 14, a prošle godine 24 sastanka. Dodao je da smo na tim sastancima uspeli da sačuvamo reputaciju Srbije i da usporimo odliv srpskog stanovništva.

Predsednik je rekao da su u Berlinu nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pokušali da ubede albansku stranu da povuče takse na uvoz naše robe, ali da su kosovski predstavnici imali nečiju „značajniju“ podršku.

Ukazao je i da su timovi koji su prihvatili da rade u pravosudnom sistemu Kosova veoma lojalni Srbiji i da svojim radom obezbeđuju da se zaštite Srbi koji žive na Kosovu. Vučić je upitao i kako bi Srbija zaštitila one koji žive na Kosovu a koji su opljačkani, ili devojku koja je silovana, da Srbi nisu u sistemu pravosuđa.

Priština ne želi stvarni dijalog, a da li će ga u nekom trenutku želeti mnogo je više pitanje za njihove zapadne mentore nego za njih, rekao je predsednik Srbije.

„Naš jedini uslov je – ukinite takse i dijlaog ćemo da nastavimo“, kazao je Vučić, uz poruku da je važno da postignemo mir i dogovor sa Albancima.

Precizirajući da su predstavnici Beograda i Prištine imali ukupno 188 sastanaka, Vučić je ocenio da je sve što je urađeno u dijalogu donelo opipljivu korist srspskom narodu i Srbiji u celini.

Dodao je i da je sačuvan interes srpskog naroda na Kosovu i da je zaustavlljen odliv srpskog življa. Prema njegovim rečima, odbijeni su samo neki sporazumi koji su mogli dramatično da ugroze interese Srbije i srpskog naroda.

Vučić se dotakao i termina rezgraničenje, nazvaši lupetanjem ocene da bi to otvorilo Pandorinu kutiju.

„Pandorina kutija je odavno otvorena“, poručio je Vučić.

On je rekao da je dijalog sa Prištinom bio jedini način da se sačuva mir, tokom kojeg je Beograd uspeo da donekle „amortizuje apsolutno beskompomisan stav onih koji podržavaju nezavisnost Kosova“.

Prema njegovim rečima, i takvi su prihvatili da Kosovo nije završena stvar i da srpski glas može da se čuje.

„Da li ćemo dobiti sve što želimo – nećemo, neću da budem lažov da kažem drugačije kao što to neki rade“, rekao je Vučić.

„Da su nastavljeni pregovori, siguran sam da bismo dobili mnogo više nego što smo imali 2000. godine ili 2008.“, rekao je Vučić.

On je rekao da je od 2014. do 2018. sprečeno da Kosovo postanje članica devet međunarodnih organizacija, kao što su UNESKO ili Inteprol, dok je 13 zemalja povuklo priznaje nezavisnosti Kosova.

Govoreći o nastojanjima Prištine da ovlada severom Kosova, on je rekao „Srbi sa severa neće samostalno odgovoriti ukoliko ih neko ugrozi“.

„Uslediće odgovor celokupnog srpskog naroda, novog progona kao 2004. neće biti“, naglasio je Vučič.

U toku obraćanja on se osvrnuo i na opasku poslanika Srpske radikalne stranke Vojislava šešelja u vezi sa trajanjem njegovog izlaganja. „Izdržao bih ja do zore, ali ne možeš ti da izdržiš“, kazao je Vučić Šešelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari