Vučić "pumpa" imidž i uz pomoć stranaca 1Foto: FoNet Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Inostrani političari postali su u proteklih sedam godina čest „prizor“ na važnim mitinzima Srpske napredne stranke, predvođene Aleksandrom Vučićem, a „najsvežiji“ primer takve prakse predstavljalo je gostovanje šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta na skupu „Budućnost Srbije“ u petak ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Sijarto je, podsetimo, održao govor na srpskom jeziku, u kojem je istakao da je Srbija „sve jača i jača“, te da zaslužuje da postane članica Evropske unije.

Mada je ministar spoljnih poslova Mađarske već učestvovao na stranačkim skupovima naprednjaka, njegovo najnovije gostovanje nosilo je posebnu simboliku – pored isticanja izuzetno dobrih odnosa Srbije i Mađarske, „zgodno“ je poslužilo vladajućoj stranci da pokaže da se „brine za prava nacionalnih manjina“, i to svega šest dana nakon što je lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović na protestima opozicije rekao da Vučić „naseljava Srbiju Sirijcima i Mađarima“, zbog čega se potom izvinio Mađarima.

Imidž čoveka koji ima bliske odnose sa brojnim ljudima iz različitih država, i na Istoku i na Zapadu, Aleksandar Vučić je počeo da neguje u proleće 2012, kada se nadmetao u „trci“ za dobijanje funkcije gradonačelnika Beograda. Tada je SNS ugostila bivšeg gradonačelnika NJujorka, Rudolfa Đulijana, koji je prema svedočenju Vučića, „došao da pričamo o investicijama“. Đulijani je u kasnijem intervjuu za CNN kazao da se u prestonici Srbije „ponašao veoma časno, hrabro, i da je poručio: „Mislim da je trebalo da vas bombarduju“, aludirajući na NATO bombardovanje SRJ 1999. godine. Bivši „prvi čovek“ NJujorka ponovo je došao u Beograd novembra 2016, kada ga je tadašnji premijer Srbije Vučić predstavio kao svog „velikog prijatelja, koji je prvi podržao projekat Beograd na vodi“.

Vučić je u proleće 2016, u finišu kampanje za parlamentarne izbore, u Beogradu razgovarao sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, koji je učestvovao i na završnom mitingu naprednjaka, zajedno sa bivšim šefom italijanske diplomatije Frankom Fratinijem. Stiče se utisak da je najveće „okupljanje“ inostranih političara kada je o stranačkim skupovima SNS reč zabeleženo pre dve godine, na kraju Vučićeve kampanje za predsedničke izbore. Na skupu održanom 24. marta u beogradskoj Kombank Areni govorili su, između ostalog, potpredsednik ruske Dume Petar Tolstoj, Sijarto, bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, dok su mnogi zamerili Vučiću što je na dan godišnjice početka NATO bombardovanja pozvao i Šredera, jednog od najvećih pobornika te akcije. Šrederovo pojavljivanje inspirisalo je Vučićeve protivnike da na protestima uzvikuju: „Vučiću, Šrederu“.

Prijateljstvo sa šeikom

Aleksandar Vučić je u više navrata javno istakao da je njegov veliki prijatelj i prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan. NJih dvojica često se susreću u Beogradu i Abu Dabiju, a zajedno su gledali i trke Formule jedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari