Vučić razvija privatno poslovni odnos sa partnerima iz UAE 1Foto: FoNet/ Instagram predsednika Srbije

Političke i poslovne veze predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom, nisu ništa transparentnije za građane Srbije nakon njegove ovonedeljne višednevne posete ovim državama.

Nezvanično se po društvenim mrežama spekuliše da je Vučićev odlazak u UAE poluprivatan, odnosno da je tamo otišao zbog rođendana svog prijatelja šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, za Danas kaže da uzimajući u obzir dosadašnju netransparentnu saradnju, pogotovo oko Beograda na vodi, gde se vidi samo šteta po Srbiju i Beograd, ne očekuje da će novo partnerstvo doneti dobit, ni kada je reč o vakcinama, o čemu je naš list pisao prethodnih dana.

– Tek ne mogu da shvatim da je to toliko važna vest da on (Vučić) u dva ujutru javlja kako ćemo proizvoditi nekoliko miliona vakcina. Pa se utrkuje ministar Popović (Nenad) koji najavljuje pakovanje miliona ruskih vakcina. To sve sluđuje građane i stavlja nas u ćorsokak i stranputicu. Imajući u vidu i priče o tome kako će Mubadala da da ogroman novac u Srbiju zbog kojeg će IT sektor potpuno da se obnovi i podigne, a ništa se nije desilo, ne vidim da će novo partnerstvo doneti neku dobit – smatra Vuletić.

Vučić razvija privatno poslovni odnos sa partnerima iz UAE 2

Sumnje iznosi i Miroslav Parović, predsednik Slobodarskog narodnog pokreta, koji vest iz UAE da je dogovoren zajednički poduhvat proizvodnje kineske vakcine, tumači time što će do oktobra biti napravljeno veliko regionalno skladište za Sinofarmovu vakcinu u Srbiji, koje će biti prikazano kao fabrika.

On se ne slaže sa premijerkom Anom Brnabić koja kaže da vakcine nisu geopolitičko pitanje.

– Činjenice ukazuju da se oko vakcine vodi pravi geopolitički rat i nimalo nije pametno da se u sred Evrope napravi veliko skladište za „kinesko naoružanje“. Pogotovo jer sem ličnog interesa Aleksandra Vučića da bude ovlašćeni diler kineske robe ne postoji nikakav drugi nacionalni interes i korist – smatra Parović.

Na naše pitanje, da li je to baš tako, odnosno da li Srbija neće imati baš niša od pakovanja i proizvodnje vakcina, Parović opet navodi primere prošlih saradnji sa UAE.

– Kakvu dobit možemo da očekujemo od skladišta? A pogotovo ako imamo u vidu dobit od Etihada, Beograda na vodi i Al Dahre. Jedinu dobit ima Vučić i par ljudi oko njega, narod i država imaju samo štetu. A arapski kontakti su u stvari Blerovi (bivši britanski premijer, prim. nov) kontakti pa korist ima i on – ukazuje Parović.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)


Na privatne veze šeika iz Emirata i Vučića ukazuje i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

– Porodica Vučić već duže vreme očigledno razvija privatno poslovni odnos sa partnerima iz UAE. To možda i ne bi bio problem kada se to ne bi radilo na štetu Srbije i njenih nacionalnih interesa. Počev od tajnovitog projekta Beograd na vodi, koji je verovatno najveća perionica novca u EU, preko air Srbije do PKB, režim pravi polu privatne aranžmane koji su na direktnu štetu države, a u korist svih drugih. Ne bi me čudilo da se i posle ove posete pripremi još neki lex specialis po istom modelu – navodi Aleksić za Danas.

Prema nezvaničnim pričama, Vučića je sa Arapima povezao Mlađan Dinkić, nekadašnji ministar u raznim srpskim vladama, i predsednik G17 plus. Dinkić je jedno vreme bio na rukovodećim pozicijama u Komitetu za saradnju sa UAE.

Zanimljivo je da je Dinkićev najbliži saradnik Ivica Kojić, šef Vučićevog kabineta i sada i dok je Vučić bio premijer. Lider Dveri Boško Obradović, ustvrdio je pak da je Mohamed Dahlan, kontroverzni Palestinac, koji je dobio srpsko državljanstvo, Vučića povezao sa kraljevskom porodicom iz UAE, čiji ljudi, prema njegovim rečima, formalno stoje iza investicije Beograda na vodi, „mada se tu ne vidi neko njihovo veliko učešće, niti organizaciono niti finansijsko“.

Kada su veze uspostavljene, delegacija, na čelu sa tada prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem, je krajem 2012 posetila Abu Dabi i po povratku najavila ulaganja u srpsku poljoprivredu i industriju.

Zatim je šeik Muhamed bin Zajed je u januaru 2013. došao u prvu posetu Beogradu, kako bi, kako se pisalo po medijima, pregovarao o ulaganjima koja se mere stotinama miliona evra. Najzvučnija imena firmi iz UAE za koju je dobar deo građana čuo su Etihad koji je preuzeo Er Srbiju, Al Dahra koja je, između ostalog, preuzela i PKB, Mubadala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari