Vučić sa delegacijom Svetske banke razgovarao i o inicijativi mini Šengen 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je sa delegacijom Svetske banke razgovarao u Beogradu o inicijativi regionalnog ekonomskog povezivanja „mini Šengen“ i zamolio ih da je približe partnerima iz okruženja i predoče im ekonomske benefite koje ona može da ima za sve zemlje u regionu.

Prve analize Svetske banke ukazuju na to da bi uvođenje „mini Šengena“ dovelo do velikih ušteda u troškovima trgovinske razmene od čak 10 do 14 odsto godišnje, navodi se u saopštenju službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Delegaciju Svetske banke predvodila je regionalna direktorka za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda Van Gelder, a razgovarano je i o napretku agende za privredni rast i programu Evropske unije „Zeleni rast“.

„Srbija je po privrednom rastu u prethodna tri kvartala lider u Evropi“, istakao je predsednik Vučić i dodao da su sve što je Srbija do sada uradila pozitivno ocenile najkredibilnije svetske finansijske institucija, kao što su Svetska banka i Medjunarodni monetarni fond.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Svetske banke, koji su, po njegovim rečima, mnogo doprineli razvoju srpske ekonomije.

Na satanku je ukazano na važnost reforme i unapredjenja efikasnosti javnog sektora, što će znatno uticati na privredni rast kroz podsticanje investicija, fleksibilnost finansijskih instrumenata za kompanije u Srbiji, obučavanje radne snage, podizanje produktivnosti i unapredjenje poslovnog ambijenta.

Sprovođenje ovih reformi, kako je navedeno u saopštenju, omogućiće Srbiji da dostigne stopu rasta od preko pet odsto već sledeće godine.

Tema razgovora je bila i primena evropskog plana razvoja kroz zeleni rast, što bi Srbiji trebalo da obezbedi srednjoročnu konkurentnost, pristup tržištima EU i fleksibilnost životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari