Vučić se neće povući, održaće motivacioni govor 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Lider Srpske napredne stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće se na današnjoj sednici Glavnog odbora te stranke povući sa čela SNS, tvrde za Danas nezvanično izvori bliski naprednjacima.

Naši sagovornici ističu da se “nikad sa sigurnošću ne može znati, iznenađenja su moguća”, ali da se “očekuje da Vučić danas u Sava centru održi motivacioni govor, kako bi pokrenuo stranku, neke funkcionere i odbore”.

Vučić se danas neće povući, iako je sam najavio takvu opciju, ali to nije realno u ovom trenutku”, navode izvori našeg lista uoči zasedanja GO SNS, zakazanog za 18 sati u Sava centru u Beogradu.

Podsetimo, prema ranijim saznanjima našeg lista, ukoliko Vučić na Glavnom odboru, ipak, kao temu postavi odlučivanje o svom formalnom nasledniku na “kormilu” stranke, to će značiti pripremu za vođenje referendumske kampanje. U tom kontekstu, pojedini izvori s političke scene Srbije precizirali su da bi Vučić sa pozicije kojom ne bi formalno rukovodio strankom pozivao građane na referendum o rešenju za Kosovo kao “nadstranački predsednik”. Međutim, jasno je da će on apsolutno zadržati stvarnu moć odlučivanja u partiji, i u slučaju takvog scenarija. Naši izvori smatraju da je Vučiću tema sopstvenog povlačenja jača priča za javnost od one kojom se dosad spekulisalo – da li će se referendum o rešenju za Kosovo održati zajedno sa vanrednim izborima. Kombinacije u igru su bile – samo referendum do kraja godine, i nakon njega rekonstrukcija Vlade, ili pak referendum na proleće istovremeno sa vanrednim izborima. Međutim, ima onih koji procenjuju da Vučić neće više ići na vanredne izbore, već na pune mandate.

Očekujem značajne promene u stranci 2019. i pripremu za izbore 2020, gde očekujem da oni koji budu preuzeli rukovođenje SNS obezbede većinu zarad dobrobiti građana Srbije i budućnosti zemlje, rekao je Vučić novinarima u petak, uz napomenu da će deo njegovog izlaganja biti otvoren za javnost. Lider SNS je početkom ove godine izjavio da će na čelu stranke ostati još najviše godinu dana, čime će skratiti svoj četvorogodišnji mandat, koji je dobio 2016, i da će nakon toga „vođenje stranke prepustiti nekome drugom“. Kako je Danas ranije pisao, očekuje se da Vučića naredne godine na „kormilu“ SNS naslede Nikola Selaković ili Nebojša Stefanović.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, poziv za današnju sednicu Glavnog odbora iznenadio je naprednjake. “Nije bilo naznaka da će baš sada zasedati Glavni odbor, i niko ne zna preciznije teme, osim onoga što je javno najavio Vučić“, naveli su naši izvori u SNS, koji očekuju da će Vučić govoriti i o Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari