Vučić skida Mandića Đukanoviću s leđa 1Foto: Instagram @buducnostsrbijeav (arhivska fotografija)

Populistička igra Aleksandra Vučića na kartu velikosrpske politike i zlokobnog nacionalizma ista je u odnosu na Crnu Goru kao i na Republiku Srpsku i Bosnu Hercegovinu, saglasni su sagovornici Danasa.

Poslanicu Liberalno-demokratske partije i bivšu predsednicu Skupštine Srbije Natašu Mićić i Aleksandra Popova, direktora Centra za regionalizam, pitali smo o slučaju Andrije Mandića, političara iz Crne Gore osuđenog na pet godina zatvora zbog saučesništva u pokušaju državnog udara u toj državi, preciznije – njegovog prisnog odnosa koji ima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Za Vučića se, s druge strane, takođe veruje da ima isto tako prisne odnose i sa Milom Đukanovićem, crnogorskim liderom kojeg je, prema ovoj presudi, Mandić pokušao da ubije zajedno sa još nekolicinom ruskih i srpskih predstavnika.

– Reakcija Aleksandra Vučića u odnosu na pokušaj državnog udara u Crnoj Gori je od samog početka potpuno pogrešna i sramna, u velikoj meri i kontradiktorna. On sve vreme ima vrlo dobre odnose sa onima koji su učestvovali u organizaciji pokušaja ubistva crnogorskog rukovodstva. Svi ti događaji koji dokazuju razvoj odnosa sa predstavnicima crnogorske opozicije, nakon državnog udara, govore o užasnoj politici Aleksandra Vučića koju ima prema nekadašnjoj državi, saveznici u državnoj zajednici – komentariše Nataša Mićić.

Ocenjujući poziv koji je Andrija Mandić uputio Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku, članu Predsedništva BiH, da odmah prekinu odnose sa navodno antisrpskim, crnogorskim režimom, Mićić za naš list kaže da je to „toliko opasna, zapaljiva retorika zlokobnog nacionalizma“, da nije u stanju ni da ga komentariše.

Naime, samo dan nakon presude za saučesništvo u pokušaju državnog udara, jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić došao je na vojnu paradu u Niš, gde je, kako tvrdi, razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o presudama u slučaju pokušaja terorizma u Crnoj Gori, za šta je osuđen na pet godina zatvora. Mandić je za N1 rekao da je predsedniku Srbije, ali i predsedavajućem Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, preneo „da iza tih presuda stoje predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov brat“, za koje je kazao da „s obzirom na njihov odnos prema Srbima u Crnoj Gori, ne mogu da budu prijatelji Srbiji i Republici Srpskoj“. Na pitanje da li je tačno da je na vojnu paradu u Nišu došao avionom Vlade Srbije, kao što prenose podgoričke „Vijesti“, Mandić kaže da ne zna, jer nije obraćao pažnju na to da li je privatni ili komercijalni let u pitanju.

„To mi je bilo veoma važno da mu lično kažem, i njemu, a i Miloradu Dodiku. Oni su, zna se, dve najvažnije nacionalne adrese, jedan je predsednik Srbije, drugi je prvi političar Republike Srpske. Mi smo Srbi iz Crne Gore i ja sam politički predstavnik Srba iz Crne Gore i kome bih mogao to bolje reći nego onima koji su mi najbliži? A njih doživljavam kao prve ljude srpskog naroda u Republici Srpskoj i u Srbiji, kao nekoga ko bi trebao da iskaže solidarnost na svakom mestu sa srpskim narodom u Crnoj Gori. Milo Đukanović nije prijatelj srpskog naroda, nego neprijatelj, pa samim tim neprijatelj srpskog naroda u Crnoj Gori ne bi trebao da ima takav tretman kao što on pokušava da ga izgradi sa političarima koji vode Srbiju“, kazao je Mandić.

– To je ista ona nacionalistička i opasna igra Vučića koju igra u odnosu na BiH odnosno RS. S druge strane, Milo Đukanović je dosta zadužio Vučića i nema šanse da Vučić sada kvari odnose sa njim. Pre bih rekao da će Mandić u Srbiji da dočeka drugostepenu presudu, nakon koje će dobiti srpsko državljanstvo i više se neće vraćati u CG. Time će Vučić skinuti Đukanoviću s leđa Mandića, a ovde, u domaćoj javnosti, dokazati se kao veliki Srbin – kaže za Danas Aleksandar Popov.

Prema njegovim rečima, Vučić pokušava da se zbog „klizavog kosovskog terena“ prikaže kao čuvar srpskog nacionalizma i velikosrpskih ideja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari