Vučić: Srbija čuva neutralnost, ali želi saradnju sa NATO 1Foto: Fonet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da Srbiji treba dobra saradnja sa Alijansom.

Srbija je mala zemlja koja ljubomorno i ponosno čuva svoju vojnu neutralnost, ali želi saradnju sa NATO, poručio je Vučić nakon razgovora sa Stoltenbergom i susreta sa ambasadorima zemalja članica Alijanse na sastanku Severnoatlantskog saveta.  

“Za nas ne postoji nikakav problem u saradnji sa NATO. Oni u našu neutralnost ne diraju, a na nama je da iskoristomo sve vrste i vidove saradnje koje možemo da imamo, za doborobit naših građana, naše zemlje, ali i celog regiona”, rekao je Vučić.  

Predsednik Srbije je podsetio da će srpski oficiri i vojnici, kroz saradnju sa NATO, biti bolje obučeni, zatim da Srbija, kroz saradnju sa NATO, može da saznaje nove inovativne metode iz oblasti nauke, sajber tehnologije i drugih sfera društvenog života, kao i da je saradnja sa NATO od izuzetnog značaja za stabilnost regiona, gde je Alijansa veoma prisutna.  

“Ne zaboravite, prisustvo NATO-a na Kosovu je uz naš dijalog u prethodnih pet godina, doprineo činjenici da možemo svi da se pohvalimo da u poslednjih četiri i po godine nemamo stradalih Srba i Albanaca u međuetničkim konfliktima. Ako neko misli da nam nisu potrebni dobri odnosi sa NATO, odmah kažem nema problema, dođite vodite srbiju, da sebe ugrozimo iz nepoznatih razloga”, naveo je on i dodao da je zamolio NATO da nastavi svoje prisustvo na Kosovu, u nesmanjenom obimu.  

Vučić kaže i da ne krije šta misli o bombardovanju 1999, ali da Srbija i NATO moraju da gledaju u budućnost.  

NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije o neutralnosti

Stoltenberg je rekao da nema sumnje da NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da ostane vojno neutralna.  

“Srbija je suverena i nezavisna i naša Alijansa veruje u pravo svake nacije da izabere svoj put. Moramo da se setimo da NATO ima brojne partnere koji su neutralni, imamo Švedsku i Finsku koje su neutralne, ali bliske. Nema tu protivrečnosti, nema isključenosti ta dva koncepta”, podsetio je generalni sekretar NATO.  

To, kako kaže, takođe znači da je na Srbiji da odluči na koji način želi da sarađuje sa Rusijom.  
“Postoje vežbe sa Rusijom, ali i vežbe sa NATO i saveznicima. Aleksandar (Vučić) je podsetio na interesantne brojke koliko aktivnosti Srbija ima sa Rusijom i NATO. I na Srbiji je da odluči, poštujemo ono što Srbija želi”, istakao je on.  

Stolenberg je podsetio da Srbija i NATO imaju više od 100 zajedničkih aktivnosti, u okviru kojih i Srbija pomaže Alijansi, tako što npr. Obučava iračke oficire i vojne lekare. Na pitanje novinara o vojsci Kosova, Stoltenbeg je istakao da transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga mora da se sprovede u skladu sa ustavom Kosova.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Vučić: Srbija čuva neutralnost, ali želi saradnju sa NATO”

  1. Transformacija vojske na kosovu mora…..A sta to rekose ovi nasi pre mesec dana?Treba li da cujemo istinu od Haradinaja????

  2. @Novica Markovic: Prvo, i da čujete istinu ne biste im verovali kad znate da uvek lažu i maste o svemu. Drugo, mnogo se i Vi pravite naivni – dobro znate da država mora da ima vojsku, makar i "lažna"…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.