Vučić: Srbija zbog sebe mora da rešava odnose sa Albancima 1Foto: Fonet/Marija Đoković

Predsednik Srbije Alekasandar Vučić poručio je danas da Srbija zbog sebe mora da rešava odnose sa Albancima, kao i da ti odnosi moraju biti mnogo bolji, jer u suprotnom država će imati mnogo problema, vrata Evropske unije će biti zatvorena i neće biti uspešnog ekonomskog rasta kao što je to slučaj ove godine.

Moramo i mi između sebe da razgovaramo šta želimo da bude naša budućnost, rekao je Vučić novinarima u Sofiji po završetku samita EU-Zapadni Balkan.

Upitan da komentariše izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da veruje da se rešenje sa Srbijom može postići za šest do devet meseci, Vučić je rekao da nije od onih koji bi bilo šta ograničavao vremenskim rokom, jer spor Srba i Albanaca traje od prve Prizrenske lige, duže od 140 godina.

Da li spostoji želja da to rešimo, da li je Srbija uložila mnogo napora i energije i ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma? Jeste, a Priština to nije učinila i to nas opet ne sprečava da kompromisom rešavamo problem, rekao je Vučić.

Nadam se kompromisu, nisam preveliki optimista, ali daću sve od sebe, rekao je on.

Vučić je napomenuo da očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da za to mora da budu ispunjeni određeni uslovi, a to je da se vidi šta se događa sa primenom Briselskog sporazuma, odnosno da ako postoji težnja za kompromisom, da se ne šalju platforme u kojima piše da se ništa ne prihvata.

Kakve razgovore očekujete, da Srbija sve da, a da ništa ne dobije, upitao je Vučić i naglasio da govori o platformi koja je usvojena u Prištini, ali koju su evropski zvaničnici zaustavili.

O drugim platformama sam govorio da sam neke sam dobio, ali ne nešto o čemu bi trebalo nadugačko da govorim, rekao je Vučić koji je novinarima pokazao Briselski sporazum po kojem je Srbija isopunila svoje obaveze, „a Priština nijednu tačku od prve do šeste“.

Vučić je rekao da je samo nekoliko reči danas razmenio sa Tačijem, dok je britansku premijerku terezu Mej pozvao da poseti Srbiju, a kancelarki Nemačke Angeli Merkel rekao da bez pozitivnog stava Venecijanske komisije amandmani na Ustav neće biti usvojeni.

Na pitanje o novoj Vladi Italije i stavu prema proširenju Evropske unije, Vučić je izneo očekivanje da će Italija ostati posvećena proširenju Unije.

Pomalo strepimo kako će se stvari odvijati u Italiji, ali kakva god vlada bila, verujem da ćemo biti u stanju da pronađemo jezik saradnje, rekao je predsednikm Srbije.

Sumirajući utiske sa samita, ocenio je da se radi o novom poglavlju za budućnost Zapadnog Balkana.

Razgovarali smo o infrastrukturi, autoputu Niš-Priština i verujem da će izgradnja tog puta suštinski početi pre kraja godine. Oko 80 odsto ćemo platiti mi, finansiranjem po najpovoljnijoj kamatnoj stopi Evropske investicione banke, a 20 odsto biće grantovi, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari