Vučić tražio od Putina savet za Kosovo 1Vladimir Putin Foto: EPA/ZSOLT SZIGETVARY

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vučić je zatražio mišljenje i savet predsednika Rusije kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, “pošto je potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i dela koja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja”, ističe se u saopštenju.

Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika“, poručio je Putin, a prenosi kabinet Vučića.

Putin je pono vio da Rusija jedino prihvata provođenje u delo rezolucije 1244 SB UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat.

Takođe, predsednik Rusije je ponovio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Rusija podržavati Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

Kako se navodi u saopštenju “Putin je naglasio da je svestan pritisaka koji se vrše na predsednika Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mere i reagovati na vreme, i istakao da će dvojica predsednika ostati u kontaktu”.

Na kraju razgovora Vučić je saopštio Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mera protiv Ruske federacije, i neće proterivati ruske diplomate iz svoje zemlje “uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari