Vučić u Njujorku: Očekivao sam veće razumevanje za Srbiju 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Čini mi se da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova.

Oni to smatraju završenim, rekao je predsednik Aleksandar Vučić za RTS. „Situacija je teška. Srbi se drže čvrsto, ali biće nam teško. Srbija očekuje mnogo bolji život, ljudi čekaju povećanje plata i penzija, moramo zato da sačuvamo mir i stabilnost“, rekao je predsednik govoreći u Dnevniku RTS-a.

Nisam naročito zadovoljan, očekivao sam veće razumevanje ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju, poručio je Vučić u NJujorku.

„Dugo razgovaramo oko budućnosti Srbije, oko KiM, da pokušamo da nađemo kompromis. Albanska strana radi svoj posao, međunarodna zajednica svoj, ja sam se trudio da iz ambisa dovedemo Srbiju do površine, makar tu bili udareni olujnim vetrovima. Nisam zadovoljan“, istakao je Vučić.

On je napomenuo da je imao mnogo dubinskih razgovora sa ljudima koji o mnogo čemu odlučuju.

„Čini mi se da oni tvrdo stoje na principu poštovanja i očuvanja nezavisnosti Kosova, što je za nas veoma teško“, naglašava predsednik.

Dodaje da je tokom razgovora sa generalnim sekretarom UN Antioniom Guteresom rekao da je Srbija spremna za kompromis, ali da neće da žrtvuje svoje interese.

„To je bilo posle tri dana napornih i ne lakih susreta o kojima ne mogu previše da govorim. Da bih pripremio platformu za naše građane, moram da dobijem i podršku međunarodne zajednice. To je za mene bilo razočaranje. Naše je da nastavimo da se borimo. Kad se odgovorno ponašate, doći će do razultata“, ukazuje predsednik.

Čini mi se da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim, dodaje Vučić.

„Za njih je svaka priča o tome otvaranje Panodrine kutije. Svuda gde sam išao, ni u kakvu diplomatsku ofanzivu nisam išao, već sam samo objašnjavao šta je fer. Rekao sam da su oni otvorili Pandorinu kutiju ne poštujući rezulociju 1244“, naglasio je predsednik dodajući da danas plaćemo cenu naših pogrešnih odluka u prošlosti. 

Nastavićemo da se borimo i posle mesec dana teških razgovora, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari