Vučić u Pekingu: U narednih mesec dana ugovor o kreditu za prugu Subotica-Novi Sad 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Pekingu izjavio da će u narednih mesec dana biti potpisan ugovor o kreditu za prugu Subotica – Novi Sad, prenosi Radio-televizija Srbije.

Vučić je kazao da će zamoliti Kineze da ubrzaju radove na deonici Beograd – Stara Pazova.

On je naveo da je potpisan i okvirni sporazum za prugu Beograd–Niš–Preševo–državna granica sa Severnom Makedonijom.

„Želimo da vozovi idu 160 kilometara na sat, time podstičemo biznis u Srbiji i rasterećujemo autoputeve“, rekao je Vučić i dodao da se prvi put u izgradnju metroa uključuju i Кinezi.

Vučić je rekao i da je tokom prvog dana posete Pekingu potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji, kao i da Srbija ulazi u novi investicioni ciklus ne praveći problem sa javnim dugom.

On je takođ naveo i da će zamoliti kineskog predsednika Si Djinpinga da Кina pomogne Srbiji u uključivanju u tokove napretka veštačke inteligencije i robotizacije.

„Кinezi najviše od svih zemalja jugoistočne Evrope ulažu u Srbiju, u svoje fabrike i proizvodne pogone u Smederevu i Zrenjaninu“, rekao je Vučić, prenosi RTS.

Vučić je kazao i da se radi i na stvaranju industrijskih parkova i formiranju radne grupe za zajedničke investicije.

„Naša saradnja sa Кinom je takva da je ona potvrda našeg čeličnog prijateljstva. Prvi smo iz jugoistočne Evrope otvorili put Кini, to se ovde poštuje i u Кini poštuju nas“, rekao je Vučić o prijatevljstvu dve zemlje i dodao to isto kaže i u Кini, Vašingtonu, Moskvi i Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari