Vučić ukazao retku čast Lukašenku 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Srbija nije jedina zemlja u kojoj je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko dočekan uz najviše državne počasti, ali je jedna od malobrojnih, uz, recimo Kazahstan, gde ga je na aerodromu sačekao predsednik lično.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić spada u red retkih državnika koji nazivaju Lukašenka „velikim prijateljem“. Potvrdu izuzetno srdačnih odnosa Vučića i Lukašenka, koga na Zapadu nazivaju „poslednjim diktatorom u Evropi“, predstavljaju i jučerašnje izjave dvojice lidera.

Predsednik Belorusije, između ostalog, poručio je da Srbija „u Belorusiji ima podršku na svim nivoima“, dok je srpski predsednik preneo da je sa Lukašenkom „imao plodonosne razgovore u svim sferama“.

Lukašenko, koji je u protekla dva dana boravio u Beogradu, juče je ispred Palate Srbija dočekan uz postrojenu gardu i topovske salve, a prekjuče ga na aerodromu „Nikola Tesla“ sačekao domaćin posete Vučić.

Nakon razgovora sa Vučićem „iza zatvorenih vrata“ izjavio je da „Belorusija ne menja stav o integritetu i suverenitetu Srbije i da će pružati podršku Beogradu na međunarodnom terenu“.

– Rekao sam Aleksandru (Vučiću), ako mi išta možemo da pomognemo, recite nam, obavezno ćemo to učiniti… Mi računamo na podršku srpskih prijatelja po principijelnim pitanjima za nas, kazao je predsednik Belorusije, prenosi RTS. Prema Lukašenkovom mišljenju, „Srbija je zemlja koja će cvetati, slušajte druge, ali slušajte i svoju pamet“. On je, takođe, ocenio da dve zemlje „imaju intenzivan politički dijalog i ekonomsku saradnju“, te da je „Srbija ključan ekonomski partner Belorusije na Balkanu“, iskazujući podršku ugovoru koji je Srbija nedavno potpisala sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Vučić je napomenuo da se „nikada nije dogodilo da Belorusija glasa protiv Srbije“ i da je „u svakom trenutku bila uz nas“.

– Lukašenko je veliki prijatelj Srbije, jedini svetski lider koji je 1999. došao u Beograd da podrži našu zemlju, kada je bila napadnuta od 19 NATO zemalja… U razgovorima smo se dotakli tema unapređenja trgovinske razmene, vojnotehničke saradnje… Mnogo toga sam mogao da naučim od Belorusije o formiranju moderne vojske, ali i u drugim pitanjima, naveo je predsednik Srbije.

Nemačka analitičarka Johana Dajmel kaže da kada predsednik Vučić prima predsednika Lukašenka kao „velikog i iskrenog prijatelja Srbije“, on „prima nekoga ko autokratski vlada svojom državom od 1994. godine“.

– Fridom haus ocenjuje da Belorusija „nije slobodna“, pa Vučić može od svog prijatelja da nauči kako da uspostavi još čvršću kontrolu nad državom i društvom, kako da u potpunosti podrije vladavinu prava, kako da eliminiše opoziciju – kao što je bio slučaj na parlamentarnim izborima održanim u novembru u Belorusiji, te kako da još više „stisne“ medije. Budući da je Srbija takođe članica „kluba“ država ujedinjenih u Evroazijskoj uniji od oktobra, Vučić je, sigurno, diskutovao o ekonomskim perspektivama i „obećavajućim“ trgovinskim odnosima sa osnivačem te unije – Belorusijom, konstatuje naša sagovornica.

Na listi zemalja koje je u poslednje vreme posetio Lukašenko nalazi se i Austrija, gde je prošetao crvenim tepihom u društvu predsednika te države Aleksandrom Van der Belenom. Bila je to njegova prva poseta jednoj od zemalja članica EU nakon više godina. Diplomatski izvori Danasa kažu da Beč nije slučajna destinacija za lidera Belorusije, budući da „Austrija ima ozbiljne investicije u nizu sektora – od poljoprivrede do mašinske industrije“.

Naši sagovornici očekuju i da će Lukašenko u skorije vreme posetiti „još neke države EU“, iako mu Unija zamera na „autokratskim praksama“ i ocenila je da „nisu bili regularni nedavni parlamentarni izbori na kojima beloruska opozicija nije osvojila nijedan poslanički mandat“.

Tokom prošlog meseca Aleksandar Lukašenko boravio je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde se susreo sa šeikom Abu Dabija Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom, koji je, podsetimo, blizak i predsedniku Srbije. Komentarišući tu Lukašenkovu posetu, diplomate navode da Belorusija, između ostalog, sarađuje sa UAE u oblasti odbrambene industrije.

Sudeći prema podacima sa njegovog zvaničnog internet portala, Lukašenko je nedavno putovao i na Kubu, dok se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom susreo u julu u Sankt Peterburgu. Tom prilikom fokus je bio na ekonomskoj saradnji dveju zemalja. Odnose Putina i Lukašenka izvori Danasa ocenjuju kao „toplo-hladne“.

Kako preciziraju, „primetno je da je u poslednje vreme Lukašenko usavršio veštinu balansiranja između Moskve i Zapada, a ruskog lidera posebno ljuti činjenica da Belorusija gradi protivraketni sistem sa Ukrajinom, kao i da nije priznala rusku aneksiju Krima“.

„Može se reći da Lukašenko i Putin stalno igraju neku igru mačke i miša. Između ostalog, Kremlju smeta i to što Belorusija izvozi dosta oružja pojedinim zemljama“, ističu stručnjaci za zbivanja na „postsovjetskom prostoru“.

Slobodan izbor

Estonski diplomata i spoljnopolitički novinar Erki Bahovski ocenjuje za Danas da Srbija „ima slobodan izbor“ kada je reč o državama s kojima posluje, ali da njega lično Lukašenko po trenutnom „balansiranju“ u spoljnoj politici podseća na Srbiju. „Kada Lukašenko pokušava da umilostivi Zapad, obično ima nevolje sa Moskvom i obratno. U slučaju posete Srbiji Lukašenko nastoji i da unapredi trgovinske veze. Na kraju godine Minsk obično postaje nervozan jer ne zna u kojoj meri će ga Moskva finansirati, pa je dobrodošao svaki dodatni izvor zarade“, navodi sagovornik Danasa.

Konkretni dogovori

Predsednik Srbije je kazao da postoje „konkretni dogovori“ sa beloruskom stranom. Kako je precizirao, „definisali smo kako da se radi na formiranju zajedničkih preduzeća za treća tržišta… zajedničke projekte u građevinarstvu… On je, takođe, istakao da Srbija „može mnogo da nauči od Belorusije po pitanju osnaživanja armije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari