Vučić uručio pismo kineskom ambasadoru za predsednika Si Đinpinga 1Foto: Fonet/AP

Srbija je pouzdan partner Kine, posvećena ostvarivanju Vaše globalne inicijative Pojas i put, kao i saradnje u svim oblastima koje promoviše mehanizam „Kina – CIEZ“, navodi se u pismu koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas uručio kineskom ambasadoru Li Mančangu za predsednika NR Kine Si Đinpinga.

Vučić i Li su konstatovali da se ekonomski odnosi Srbije i Kine intenzivno razvijaju i razmotrili mogućnosti za zaključivanje novih sporazuma o saradnji.

Očekuje se da će, tokom posete predsednika Vučića Kini u septembru povodom Godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Tjenđinu i sastanka sa predsednikom Sijem biti potpisano najmanje deset različitih sporazuma o saradnji, saopštila je Pres služba predsednika Srbije

Vučić je, u pismu za kineskog predsednika koje je uručio Liju, čestitao Si Đinpingu rođendan i poželeo mu mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti predsednika.

„Zbog Vašeg doprinosa očuvanju mira i stabilnosti u svetu, poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava, kao i načela jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, uživate podršku svih koji veruju u ideale istinske ravnopravnosti i solidarnosti“, navodi se u Vučićevom pismu.

Uz veliku zahvalnost na svesrdnoj podršci Kine pitanjima od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju, prvenstveno u odnosu na pitanje Kosova i Metohije, koristim ovu priliku da Vam ponovim dosledan stav Srbije kada je reč o podršci politici „jedne Kine“, naglasio je Vučić.

Raduje me što ću već u septembru imati priliku da ponovo doputujem u Kinu, u impresivni Tjenđin, jer svaki put nešto novo vidim i naučim, ocenio je predsednik Srbije.

Nadam se, napisao je Vučić, da ću tada imati čast da se sastanem sa Vama i da, između ostalog, razmenimo mišljenje o Vašoj knjizi Upravljanje Kinom, koju upravo čitam, a koja mi je proširila uvid u Vašu viziju vođenja svetske sile, kakva je Kina, i pružila značajne informacije, koje se tiču njenog budućeg razvoja.

Dozvolite mi da ponovo izrazim veliko zadovoljstvo što ste prihvatili moj poziv da nam učinite čast i posetite Srbiju, navodi se u pismu Vučića upućenog Si Đinpingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari