Vučić: Poseta Kitarović pre leta 1Foto:EPA-EFE/DANIEL KASAP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak uveče RTS da će se najvažniji rezultati njegove posete Hrvatskoj ogledati u poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj, kao i Hrvata u Srbiji, pre svega u Vojvodini, a najavio je i da bi pre leta hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović trebalo da poseti Beograd.

Vučić je, sumirajući posetu zvaničnom Zagrebu, izrazio nadu da će položaj srpske zajednice u Hrvatskoj biti drugačiji, jer je sada video da se plaše i ne smeju da iznesu svoje mišljenje.

Na komentare da se u Saboru danas moglo čuti da je Hrvatska poražena njegovim dolaskom, Vučić je rekao da je predsednica Kolinda Grabar Kitarović „kriva“ što je on navodno ponizio Hrvatsku, a da je on kriv „jer je Srbin i četnik“.

Mi moramo imati dijalog, da čujemo i slušamo jedni druge, a neki ljudi u Zagrebu nisu želeli da čuju drugu stranu. Mislimo drugačije o onome što se dogodilo pre 27,23 godine, a vi ste a priori krivi ako imate drugačiji stav, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je razlog za takav stav pojedinaca i u tome što je Srbija manje slaba, „da ne kažem da je snažnija“, da drži do svojih reči i uverenja, što, ističe, ranije nije bio slučaj.

Mi ćemo poštovati 100 dana bez ijedne teške reči, dodao je Vučić, iako imamo šta da kažemo i onom koji me je jurio po Trgu.

Vučić je ocenio da je razgovor sa nadbiskupom Josipom Bozanićem bio veoma važan i dobar, možda najvažniji koji je imao.

Bolji odnos Katoličke crkve sa srpskim narodom i Srpskom pravoslavnom crkvom je najznačajniji uslov za napredak u našim odnosima. Bio je otvoren i dobar razgovor, iako se nismo saglasili oko svih stvari, i uvek bih ponovio taj razgovor, nagalio je Vučić.

Govoreći o razgovoru sa premijerom Andrejem Plenkovićem, Vučić je rekao da to nije bio neprijatan razgovor, iako su razgovarali o teškim temama.

Mislili su da je pokretanje određene teme glogov kolac u srce, ali mi smo hladno odgovorili, sa mnogo argumenata, rekao je Vučić koji je pozvao građane na spokoj, jer će Srbija čuvati mir i stabilnost i unapređivati odnose.

Vučić je, na konstataciju da je u šali predsedniku SNV Miloradu Pupovcu rekao da ne mora da glasa baš za svaki zakon vlasti, rekao da nema pravo da to govori jer ne živi u Hrvatskoj.

Ako bi tako nešto rekao i u šali, uvek se ujedem za jezik, jer mislim da je njemu teže nego meni, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari