Vučić zatražio da se prekine sa pretnjama ukidanjem Republike Srpske 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je Dejtonski sporazum moguće promeniti smao uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH i zatražio da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske (RS), jer je ona ustavna kategorija BiH.

Vučić je to saopštio nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, koji ga je obavestio o političkim napadima na RS i pokušajima njenog urušavanja.

Dodaje se da je Vučić saslušao Dodika i zamolio ga da upotpuni svoje zahteve, koje smatra legitimnim.

„Predsednik Vučić je zaključio da Srbija smatra da odnosi Srbije i BiH mogu i moraju da budu unapređeni, pre svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost. Predsednik Vučić je u svom odgovoru predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz RS, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i RS“, dodaje se.

Vučić zatražio da se prekine sa pretnjama ukidanjem Republike Srpske 2

Vučić je podsetio da je Srbije pomogla značajnim finansijskim sredstvima RS, poslednji put u iznosu od 40 miliona konvertibilnih maraka, i da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške narodu u RS.

Dodaje se da su Vučić i Dodik razgovarali i o konkretnim stvarima na izgradnji kompleksa Jasenovac-Donja Gradina, na teritoriji RS.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari