Vučić želi "biznis dil" sa Levandovskim 1Kori Levandovski Foto: Marija Stojanović

Glavni i neformalni politički savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, Kori Levandovski, koji je juče u kasnim poslepodnevnim satima održao predavanje na temu „Amerika danas“ u hotelu Hajat, trebalo je sinoć da se susretne i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, saznaje Danas nezvanično od predstavnika diplomatskih krugova.

Prema rečima naših sagovornika, bilo je planirano da Dačić posle predavanja Levandovskog organizuje večeru u njegovu čast, dok je Vučić „razgovarao sa Levandovskim ili na Dačićevoj večeri ili je kasnije imao odvojen susret sa gostom iz Amerike“.

Pojedine diplomate tvrde da je Vučić spreman da ponudi Levandovskom da bude „biznis posrednik“ u unosnim poslovima ukoliko mu on omogući telefonski razgovor sa Trampom. „Predsednik Srbije želi najpre da obavi telefonski razgovor sa predsednikom SAD, a da ga nakon toga Tramp javno pohvali putem Tvitera. Ako Levandovski to omogući, moguće je da će biti posrednik u nekoj privatizaciji, kao što je privatizacija Telekoma, ili da učestvuje u nekom građevinskom projektu, koji bi se gradio, recimo, na zemljištu IMT na Novom Beogradu, ili da izgradi hidroelektranu u Srbiji“, ističu izvori Danasa

Levandovskog je, podsetimo, nedavno pomenuo predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je 11. aprila putem Tvitera postavio javno pitanje Vučiću „da li očekujete posetu Korija Levandovskog i da li ste mu rekli da sam odredi cenu za to da Vam ugovori telefonski razgovor sa Donaldom Trampom“. Dan kasnije, Vučić je odgovarajući na novinarsko pitanje u Kragujevcu rekao da su to laži, uz opasku: „Nikada nisam nijednog Levandovskog u životu ni čuo, ni video. Možda hoću, ali stvarno ne znam o čemu pričaju… a fudbalera Levandovskog bi želeo da vidim što pre“.

Diplomatski izvori Danasa, pak, tvrde da je skup u Hajatu, na kojem je govorio Levandovski, u organizaciji grupe TGI i East West Bridge, bio „samo dimna zavesa“, kako bi se skrenula pažnja sa stvarnog razloga njegovog dolaska, a to je susret sa predsednikom Srbije. „Kori Levandovski nije više zvanično registrovan kao lobista u SAD, ali je osnovao lobističku firmu Turnberi (Turnberry), koja se, inače, zove po Trampovom golf terenu. Glavnu u toj firmi su Majk Rubino i DŽejson Osborn, koji su stigli u Beograd sa Levandovskim“, kažu naši izvori. Levandovski je, s druge strane, za američke medije izjavio da „nema ništa sa kompanijom Turnberi“, dok portal Politiko tvrdi da postoje brojni tragovi njegovog prisustva u toj firmi.

Dragoceno poznanstvo s Trampom

Prema tvrdnjama sajta Politiko, Levandovski već nekoliko godina nije zvaničan lobista, ali mu poznanstvo sa Trampom omogućava da poveže zainteresovane pojedince sa američkom administracijom. Levandovski je, inače, bio menadžer predizborne kampanje Donalda Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari