Vučić: Zemanovo izvinjenje za bombardovanje odjeknulo u svetu 1Foto: EPA-EFE/Virginia Mayo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izvinjenje predsednika Češke Miloša Zemana za bombardovanje odjeknulo u Evropi i svetu i da ono mnogo toga suštinski menja.

Na kraju dvodnevne posete Češkoj, Vučić je za RTS rekao da premijer Češke Andrej Babiš, s kojim je danas razgovarao, nije davao vrednosne sudove o Zemanovom izvinjenju.

„Pitao me je (Babiš) kako je to odjeknulo u Srbiji, rekao sam da su ljudi u Srbiji oduševljeni i da je Miloš Zeman ne samo pokupio simpatije, već svu ljubav našeg naroda, ne zato jer je rekao nešto što volimo da čujemo i mislimo, već zato što je pokazao dovoljno hrabrosti da se suprotstavi onima koji će ga kritikovati, a znao je da će biti meta napada. Utoliko više je porastao u našim očima i pokazao da vredi kao lider“, kazao je Vučić.

Povodom ranije izjave češkog premijera da Češka ne treba da povlači priznanje nezavisnosti Kosova, Vučić je rekao da je Babiš to izjavio „kada je bio pritisnut medijima koji su želeli da čuju da li će Češka da se zamera Amerikancima“.

„Ne mislim da Babiš misli mnogo različito (od Zemana), ali on je pragmatičan, racionalan i gleda da, ako već mora da se pobije sa nekim u zapadnom svetu, da to bude zbog njihovih problema, ne baš zbog srpskih, ali to je normalno i očekivano“, rekao je Vučić.

Zeman se juče, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem, izvinio za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine za koje je kao tadašnji premijer dao saglasnost u ime češke vlade i odobrio prelete aviona NATO-a preko češke teritorije. Zeman je rekao da je Češka u vreme bombardovanja bila kratko u NATO-u, ali da to ne može biti opravdanje, i dodao da njegova vlada tada nije imala dovoljno hrabrosti da se usprotivi vojnoj akciji.

Šef češke diplomatije Jakub Kulhanek rekao je tim povodom da je Zeman uputio izvinjenje u lično ime, a ne u ime češke države.

Samo izvinjenje za bombardovanje veći deo češke političke scene ne kritikuje, a političari upozoravaju da ono ne može da ima značaj, osim rasterećenja griže savesti Miloša Zemana lično. Da bi imalo težinu zvaničnog izvinjenja šefa države, Zeman bi taj potez morao da razmotri sa vladom koja kreira spoljnu politike zemlje, dok predsednik po Ustavu Češke ima veoma mala ovlašćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari