Vučićev kabinet: Prvi put čujemo za rakiju sa predsednikovim imenom 1Foto: Privatna arhiva

Prvi put čujemo da je kompanija Simex proizvela rakiju pod imenom Aleksandar Vučić, rečeno je juče našem listu u kabinetu predsednika Srbije, u odgovoru na pitanje da li je predsednik odobrio da se njegovo ime nađe na rakiji i da li je navedena kompanija, uopšte, tražila dozvolu za to.

Podsetimo, prema saznanjima Danasa, Simex je proizveo i odštampao izvestan broj flaša rakije sa imenima Vučića i njegovog brata Andreja, i to piće se deli „simpatizerima i fanovima unutar Srpske napredne stranke“.

U kompaniji Simex iz Subotice, koja proizvodi rakiju pod zbirnim imenom „Srpska trojka“, u okviru koje su nastali i pomenuti brendovi dva brata Vučića, drugi dan zaredom nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li je predsednik Srbije odobrio da mu ime bude na flašama tog žestokog alkoholnog pica, koje se uveliko deli među njegovim simpatizerima i poštovaocima.

Podsetimo, kako nam je u navedenoj kompaniji rečeno u trenutku kada je Danas postavio pitanje u vezi sa tom temom, nakon provere će nas kontaktirati i preneti informaciju, naglašavajući pretpostavku da je neophodno odobrenje onoga čije ime je u planu da se stavi na etiketu i ambalažu njihovih rakija. Od tada u Simex-u više nisu odgovarali na brojne pozive našeg lista.

Tekst pod nazivom „U opticaju rakija Andrej i Aleksandar Vučić“, koji je objavljen u jučerašnjem izdanju Danasa, izazvao je priličan broj korisnika društvenih mreža da iznesu svoje mišljenje o tome, uglavnom zasnovanog na kritici Vučićevih izjava o tome da alkohol leči korona virus, ili promocije alkohola kod dece.

U kabinetu bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, poznatog po proizvodnji sopstvene rakije, „tomovače“, nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanja kako Nikolić komentariše postojanje rakije sa imenom aktuelnog srpskog predsednika i njegovog brata, da li je imao priliku da proba te rakije i da li je to konkurencija rakiji koju Nikolić peče.

Komentarišući činjenicu da se pojavila rakija sa imenima Aleksandra i Andreja Vučića, Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, navodi: „To je pokazatelj da su stvari dovedene do apsurda.“

– Meni koji imam 11.000 stabala šljiva, nikada nije palo na pamet da proizvodim rakiju sa svojim imenom. Ali kao i sve, to je rakija koja se distribuira po partijskom zadatku. Posle paštete, sada imamo rakiju, sledeće je da lik predsednika bude još samo na hrani za pse, što ne bi čudilo, s obzirom da je vodio kampanju AV-AV, kaže Ilić.

Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke, konstatuje: „Na tržištu se pojavila rakija sa Vučićevim imenom – super, sad će i naprednjaci videti kako je to kad ti je od Vučića muka i koliko od njega boli glava.“

– Nije poznato da li je rakija izbačena ciljano, kao lek protiv korona virusa, kojeg je Vučić već najavio, ili su u centrali SNS shvatili da njihovog vođu trezan čovek teško može slušati, poručuje Pajtić.

S druge strane, Aleksandar Čotrić, zamenik predsednik Srpskog pokreta obnove, ukazuje da su pića sa imenima poznatih ličnosti „uobičajena pojava u inostranstvu“.

– U Rusiji, na primer, postoje votke koje se zovu Gorbačov, Jeljcin ili Putin. I Emir Kusturica proizvodi pića sa imenima poznatih ličnosti – Maradone, Kastra, Če Gevare, Draže, Tita…, ističe Čotrić.

Kompanija Simex, inače, nije prva koja je proizvela rakiju sa imenom predsednika Srbije. U septembru 2018. na biznis forumu u Leposaviću, koji je posetio Vučić, „pometnju posetilaca izazvala je rakija sa ugraviranim prezimenom predsednika Srbije“, objavio je list Blic. Tom prilikom viđena je i rakija sa prezimenom Marka Đurića, direktora vladine Kancelarije za KiM.

Predsednik Srbije je poznat kao ljubitelj i kolekcionar vina. U više navrata je prethodnih godina je za medije pričao da poseduje vinski podrum u porodičnoj kući u Jajincima, u koji je vodio i goste iz inostranstva.

U jednom intervjuu kazao je: „Imam solidnu kolekciju vina i mnogo sam naučio o njima… ne postoji čovek koji je loš, a da voli i poštuje vino… na listi poznavalaca vina u Srbiji ja sam među prvih 300.“

Vučić, takođe, smatra da je „srpska vinska industrija sve bolja“ i da „Srbija može da se ponosi svojim vinima“. U tom kontekstu, neretko obilazi vinarije u Srbiji, u društvu svetskih zvaničnika.

Između ostalog, u društvu šefa diplomatije EU Žozepa Borela obišao je vinarije na Fruškoj gori. On je, takođe, nedavno odlučio da putem svog zvaničnog instragram naloga „Budućnost Srbije“ „zaprati“ sve srpske vinarije, ističući da želi da pomogne promociji domaće industrije vina.

„Popiješ li nekad, Luka“

Vučić je na temu rakije govorio prilikom obilaska sela Kutlovac kod Blaca, u oktobru prošle godine. Kako su preneli pojedini mediji, on je u razgovoru sa meštanima probao domaće proizvode – jabuke i rakiju. Tom prilikom pitao je jednog dečaka: „Popiješ li ti nekad, Luka“, i savetovao je dečaka: „Luka, bolja je rakija od piva, veruj mi… ti domaću šljivu da uzmeš odavde… bolja je ta rakija od piva, slušaj mene“… Predsednik Srbije je sa čašicom rakije dunjevače dočekao u februaru ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua. „Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu“, objavljeno je na nalogu „Budućnost Srbije“ na Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari